Stoltenberg, după încheierea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles: NATO, pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale. Discuţiile cu OSCE, joi, la Viena
12 Ianuarie 2022, 16:35 (actualizat 12 Ianuarie 2022, 20:45)
(actualizat 12 Ianuarie 2022, 20:45) | Știrile TVR

Discuţiile dintre ţările membre NATO şi Federaţia Rusă s-au împotmolit astăzi la Bruxelles în aceleaşi pretenţii ale părţii ruse de a bloca extinderea Alianţei Nord Atlantice la graniţa sa. După eşecul de la Geneva, optimismul pentru un rezultat mai bun în discuţiile cu OSCE de mâine au scăzut considerabil.

Este pentru prima oară când diplomaţi ruşi au intrat în sediul Alianţei Nord Atlantice de la Bruxelles după incidentul din 2021 când opt oficiali ruşi au primit interdicţie de a intra în cartierul general al NATO, astfel că Federaţia Rusă şi-a suspendat ca răspuns reprezentanţa la Alianţă şi a închis biroul NATO de la Moscova. Deteriorarea accentuată a relaţiilor şi provocările de securitate de la graniţa Ucrainei au făcut necesară această revenire la masa discuţiilor.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Nu a fost o discuţie uşoară, dar tocmai de aceea a fost atât de importantă. Am avut un schimb de idei foarte serios şi direct. Există diferenţe semnificative între aliaţii NATO şi Rusia pe aceste teme. Acestea nu vor fi uşor de depăşit, dar e un semnal pozitiv că toţi aliaţii NATO şi Rusia s-au aşezat la aceeaşi masă şi au discutat despre teme atât de importante.

Federaţia Rusă insistă în ceea ce priveşte pretenţia ca Ucraina să nu fie admisă în NATO ca garanţie de securitate, în timp ce cei 30 de aliaţi consideră că a sta în calea dorinţei unei ţări de a-şi alege soluţiile de securitate ar echivala cu instaurarea unei noi Cortine de Fier în Europa. În plus, Federaţia Rusă doreşte şi retragerea infrastructurii de apărare a Alianţei de pe flancul estic, lucru inacceptabil pentru ţările vizate, printre care şi România.

După eşecul discuţiilor de la Geneva şi impasul de la Bruxelles urmează ca şi reprezentanţii organizaţiei de securitate şi cooperare în Europa să poarte discuţii cu oficialii ruşi, la Viena, în cursul zilei de mâine.