Stratul de Ozon, refacerea cere încă măsuri de protecţie

16 septembrie 2017, 08:21

Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, face parte din calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1995 şi marchează semnarea, în 16 septembrie 1987, a Protocolului de la Montreal asupra Substanţelor care Distrug Stratul de Ozon. În această zi, statele membre ONU sunt invitate să promoveze activităţi în concortanţă cu obiectivele Protocolului de la Montreal şi cu amendamentele aduse acestuia.

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial ca cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare,un  exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru  protejarea patrimoniul comun al umanității şi al comunităţii mondiale. La sfârşitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă eliminarea a mai mult de 98% din nivelurile istorice de substanţe care distrug ozonul.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacităţii sistemului imunitar la apariţia infecțiilor, cancer de piele, cataracte şi orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor şi, implicit, a cantităţii de hrană şi la distrugerea vieţii marine.

De 30 de ani, însănătoşim ozonul împreună

 

(w400) Ziua Inter

Pentru Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon din 2017, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a lansat tema: „Ozone and climate: Restored by a world united.”

De treizeci de ani însănătoşim stratul de ozon împreună, doar ozonul este între tine şi radiaţiile UV. Dar povestea ar fi fost diferită dacă nu ar fi fost împlementate prevederile acestui Protocol, arată un studiu publicat în mai 2015, de prof. Martyn Chipperfield, de la School of Earth and Environment a Universităţii din Leads.

Gaura din stratul de ozon ar fi crescut cu 40% până în anul 2013 şi s-ar fi mărit concentraţia din atmosferă a substanţelor care distrug ozonul, iar pierderea de ozon s-ar fi resimţit pe tot globul. Consecinţele auspra oamenilor, am fi fost afectaţi de mai multe raze UVB care ar fi cauzat mai multe cazuri de cancer al pielii şi cataracte.

Pe scurt, Chipperfield afirmă că ozonul pare să se refacă, dar va mai dura încă cinci până la 10 ani, ca să putem fi siguri că măsurile luate sunt suficiente.

Ozonosfera

(w400) Distrugere

Stratul de ozon,  descoperit în 1913 de fizicienii francezi Charles Fabry şi Henri Buisson, este situat la altitudini cuprinse între 10 şi 50 de kilometri deasupra suprafeţei Pământului (în zona joasă a stratosferei). Ozonosfera absoarbe 93-99% din razele ultraviolete care vin de la Soare şi care, altfel, ar afecta viaţa de pe Terra. Peste 90% din ozonul din atmosferă este prezent aici.

În 1974, doi oameni de ştiinţă americani au descoperit că substanţele chimice numite clorofluorocarburi (CFC) pot distruge molecula de ozon.

CFC scapă din sistemele de răcire ale frigiderelorm, aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice. Apoi, ele urcă în straturile superioare ale atmosferei.

În ultimele decenii, stratul de ozon a avut de suferit, mai ales din cauza creşterii cantităţii de clorofluorcarburi şi bromofluorcarburi emise de om.

 

(w400) Gaura în

În 1985, a fost descoperită gaura din stratul de ozon, o vastă regine situată deasupra Polului Sud în care ozonosfera se subţia semnificativ în timpul primăverii. Dovezile ştiințifice privind influenţa activităţilor umane asupra acestui fenomen a condus la adoptarea Protocolului de la Montreal prin care, începând din 1989, au fost reglementate emisiile de substanțe chimice responsabile pentru distrugerea stratului de ozon.

După 25 de ani, ca urmare a măsurilor adoptate prin Protocolul de la Montreal, ozonosfera pare să se refacă. Stratul de ozon a scăzut la nivel global în anii ’80 şi la începutul anilor ’90 şi  a rămas relativ neschimbat începând din 2000. La începutul anului 2015, un studiu al Naţiunilor Unire arăta că ozonosferadă semne de refacere şi că breşa de deasupra Antacticii a încetat să să mai mărească.

 

sursa

un.org/en/events/ozoneday/

agerpres.ro

ibtimes.co.uk/

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite