Studenții mediciniști, voluntari plătiți în pandemie. Raed Arafat: „Drept de liberă practică temporar medicilor absolvenți ai facultăților de Medicină, medicilor rezidenți”

Declarații Raed Arafat după ședința CNSU
Declarații Raed Arafat după ședința CNSU
12 noiembrie 2020, 21:40

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Ordonanța care a fost în prima lectură prevede acordarea dreptului de liberă practică temporar medicilor absolvenți ai facultăților de Medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat pe durata a situației cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât ei să poată să lucreze sub supraveghere în spitale și să asiste în secțiile în care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19”.

Se are în vedere, cu colaborarea Consiliului Rectorilor și rectorii universităților care pregătesc studenți la Medicină și studenți la Asistență medicală generală, și organizarea unui program de voluntariat, în care studenții indiferent de anul de studiu, să poată participa la procesul de îngrijire a pacienților.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Vor fi repartizați și vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență din județele unde vor fi repartizați și vor lucra în unitățile sanitare din județele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se așteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 de lei”.

Cei care vin din alte localități decât centrele universitare unde studiază vor primi diurnă, cazarea și masa gratuite din partea autorităților sau a unității sanitare unde vor activa.

Studenții vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alături de asistenți și alături de medici.

Într-o primă fază se dorește recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari dintr-un total de 20.000 în colaborare cu universitățile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite