Studiu: La nivel mondial, un sfert dintre femei sunt victime ale violenței domestice

Violenta împotriva femeilor
Violenta împotriva femeilor
17 februarie 2022, 13:54

Potrivit studiului realizat pe baza a sute de cercetări, publicat în revista „The Lancet”, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.

Aproximativ una din şapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an – echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.

Potrivit autorilor studiului, cel mai amplu realizat până în prezent privind violenţa împotriva femeilor care sunt sau au fost într-o relaţie, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenţei domestice care poate face mai puţin probabil ca femeile să raporteze abuzurile.

Cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi din cadrul altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 şi aflate în Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.

Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei şi fete din 161 de ţări şi regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populaţia feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani.

Autorul principal al studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno, a declarat că progresele înregistrate în ultimii 20 de ani în această direcţie sunt „extrem de insuficiente” pentru a face faţă obiectivului global de eliminare a violenţei împotriva femeilor până în 2030.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme – 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor intim.

„Deşi acest studiu a avut loc înainte de pandemia de COVID-19, cifrele sunt alarmante, iar cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţa din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin„, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite