Studiu: Românii au o putere de cumpărare de două ori mai mică decât media europeană. Există și un decalaj important între săraci și bogați

11 decembrie 2021, 18:54

Românii au o putere medie de cumpărare, pe cap de locuitor, de 7.453 de euro și se află pe locul 31 din cele 42 de țări incluse într-un clasament european. Media europeană e însă de două ori mai mare, aproape 15.100 de euro. Cea mai mare valoare e în Lichtenstein: peste 64.000 de euro!

În România, ritmul anual de creștere a prețurilor a fost de 7,9% în octombrie, aproape dublu față de zona euro.

În România, salariul mediu net a urcat la 3.500 de lei, adică aproximativ 700 de euro. Dar cu toate acestea rămâne cu mult sub media europeană. Din acești bani plătim acum pentru un kilogram de zahar 80 de eurocenți. Iar pentru un litru de ulei de floarea soarelui 1 euro și 80 de cenți, chiar și 2 euro.

Spaniolii cumpără același litru de ulei cu 1,4 euro, iar kilogramul de zahar costă în medie 80 de cenți. Asta, în timp ce salariul mediu net a înregistrat anul acesta cea mai mare creștere, ajungând la 1700 de euro, de două ori și jumătate mai mare decât în România.

Sunt diferențe mari și între regiuni. Puterea de cumpărare din București e aproape dublă față de media pe țară și de peste 3 ori mai mare decât în Vaslui, județul cel mai puțin bogat. Specialiștii spun că principala cauză a decalajului de dezvoltare e lipsa infrastructurii.

Studiul mai arată că în România, ca și în cazul altor țări europene, precum Franța și Polonia, se constată și un decalaj important între săraci și bogați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite