Studiu | Jumătate dintre coralii lumii vor fi afectaţi de condiţii de mediu nefavorabile până în 2035

Jumătate dintre coralii lumii vor fi afectaţi de condiţii de mediu nefavorabile
Jumătate dintre coralii lumii vor fi afectaţi de condiţii de mediu nefavorabile
13 octombrie 2022, 14:51

Condiţiile nefavorabile vor conduce, probabil, la moartea coralilor, iar alte vieţuitoare marine vor fi nevoite să se lupte să supravieţuiască din cauza perturbărilor survenite în lanţul trofic, conform studiului publicat marţi în jurnalul ştiinţific PLOS Biology, citat de Agerpres.

Studiul, la care a fost utilizat un ansamblu de modele de schimbări climatice la nivel global, a comparat scenarii bazate pe cinci factori de stres din mediul înconjurător, proiectate din anii 1950 până în anul 2100. Aceşti factori de stres au inclus temperatura suprafeţei apei, acidificarea oceanului, furtunile tropicale, exploatarea terenurilor şi populaţia umană, au indicat cercetătorii într-un comunicat.

Până în 2055, se estimează că 99% dintre recifele de corali ale lumii se vor confrunta cu împrejurări nefavorabile din cauza a cel puţin un factor de stres dintre cei cinci studiaţi, se precizează în studiu.

„În timp ce efectele negative ale schimbărilor climatice asupra recifelor de corali sunt bine cunoscute, cercetarea arată că acestea sunt de fapt mai rele decât se anticipa, din cauza unei combinaţii extinse de factori de stres induşi de schimbările climatice”, a declarat autoarea principală a studiului, Renee O. Setter, citată în comunicat.

Cercetătoarea s-a declarat surprinsă de faptul că un număr atât de mare de recife de corali din lume vor fi copleşite, atât de curând, de condiţii de mediu neadecvate din cauza unor factori de stres multipli.

Cercetătorii se pregătesc să intre în următoarea fază a studiului lor, în care va fi analizat mai atent modul în care se preconizează că schimbările climatice vor afecta specii individuale de corali, potrivit comunicatului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite