Sondaj: Părinții din mediul urban cumpără mai multe cărți pentru copii în pandemie. La sate, copiii nu au nici cărți, nici biblioteci
Creşte interesul pentru cărţi în România. Vestea bună este însă doar pe jumătate. Un sondaj recent arată că bugetul pe care părinţii îl alocă lunar pentru cărţi a crescut şi a ajuns în medie la o sută de lei. Însă doar în mediul urban, acolo unde sunt posibilităţi financiare. La sate, situaţia este îngrijorătoare. Copiii de acolo nu au nici cărţi şi nici măcar biblioteci de unde să poată împrumuta.
În funcție de buget, dorințe și timp. Așa aleg părinții din marile orașe cărțile pentru copiii lor. Și pentru că în pandemie au stat mai mult cu cei mici acasă, bugetul pentru lectură a crescut și numărul de cărți cumpărate la fel.
Un sondaj recent făcut la nivel național arată că suma medie alocată de un părinte pentru cărți a ajuns la 100 de lei.
Copiii au propriul top al preferințelor în materie de cărți. Astfel, potrivit părinților care au participat la sondaj, aceștia preferă poveștile (80%), cărțile de tip enciclopedie , cele de dezvoltare personală, care tratează subiectul emoțiilor.
Specialiștii în educație pun această creștere pe seama faptului că pandemia le-a permis părinților să petreacă mai mult timp acasă, cu cei mici.
În mediul rural, situația este diferită. Aici, doar o școală din 6 are o bibliotecă unde cei mici pot merge.
Același sondaj ne mai arată că peste 40% dintre părinți consideră că o platformă educațională cu resurse care urmăresc programa școlară ar ajuta foarte mult în fixarea și aprofundare cunoștințelor predate.