STUDIU. „Pompa biologică” din oceanele lumii captează de două ori mai mult carbon decât se credea

6 aprilie 2020, 11:17

Pompa biologică de carbon (Biological Carbon Pump – BCP) contribuie la rolul oceanului în preluarea şi stocarea dioxidului de carbon (CO2) prin atragerea acestui gaz din atmosferă, transformarea sa în materie organică şi distribuirea lui în straturile oceanice de la adâncimi mai mari.

Fără pompa biologică de carbon, concentraţia atmosferică de CO2 ar fi mult mai mare.

Autorii studiului au declarat că descoperirile făcute, publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences, pot influenţa evaluările climatice viitoare.

Organisme unicelulare, numite fitoplancton, trăiesc la suprafaţa oceanului şi folosesc lumina solară pentru a produce hrană şi energie – preluând CO2 şi eliberând oxigen în timpul acestui proces.

Când fitoplanctonul moare, este consumat de alte vieţuitoare marine, precum zooplanctonul.

Odată ce aceste vieţuitoare mor, ele devin deşeuri biologice – cunoscute sub denumirea de „zăpadă marină” – care sunt bogate în carbon şi ajung la adâncimi mai mari din ocean, un proces esenţial al pompei biologice de carbon.

Capacitatea fitoplanctonului de a absorbi CO2 depinde însă de cantitatea de lumină solară capabilă să pătrundă în stratul superior al oceanului.

De aceea, echipa de oameni de ştiinţă şi-a propus să măsoare adâncimea până la care pătrund razele de soare, numită strat eufotic, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de detectare a fluorescenţei clorofilei, care analizează prezenţa fitoplanctonului fotosintetic în straturile mai adânci ale oceanului.

Adâncimea până la care ajunge zona eufotică, unde trăiesc majoritatea speciilor marine, variază semnificativ de la o zonă a lumii la alta.

Prin combinarea descoperirilor lor cu date din studii anterioare privind pompa biologică de carbon, autorii au reuşit să estimeze ritmul de scufundare a particulelor de carbon. Ei au descoperit că, anual, de aproximativ două ori mai mult carbon se scufundă în ocean decât se estimase anterior.

„Dacă aceleaşi date sunt privite într-un mod nou, se obţine o perspectivă foarte diferită privind rolul oceanului în procesarea carbonului, de aici rolul său în reglarea climei”, a declarat coordonatorul studiului, Ken Buesseler, doctor în geochimie la Woods Hole Oceanographic Institution, institut american de cercetare specializat în ştiinţe marine.

Cercetătorii sunt de părere că utilizarea metodei lor de evaluare a pompei biologice de carbon ar putea conduce la modele climatice mai precise, care pot ajuta la modelarea politicii climatice globale.

„Pe baza noilor indicatori vom putea perfecţiona modelele, nu doar pentru a ne spune cum arată oceanul în prezent, ci şi cum va arăta în viitor. Cantitatea de carbon care se scufundă în ocean creşte sau scade? Această cifră afectează clima lumii în care trăim”, a precizat Ken Buesseler.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite