Studiu: Sub 80 la sută dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezină anticorpi detectabili

Terapie leucemie
Terapie leucemie
23 noiembrie 2020, 11:17

Rețeaua de sănătate „Regina Maria” a lansat în august un studiu pentru a investiga răspunsul imun al pacienților infectați cu noul coronavirus, prin aplicarea informațiilor internaționale și contextualizarea acestora la nivel local.

„Memoria” organismului este un element fundamental pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, la fel cum se întâmplă cu răspunsul imun al pacienților în alte afecțiuni dezvoltate în urma infectării cu diferite tipuri de viruși.

Intervin așadar mai multe întrebări legate de modul în care se comportă în prezent organismul după infectarea cu noul coronavirus, cum funcționează și cât timp suntem protejați de o a doua infectare.

Rețeaua de sănătate Regina Maria a desfășurat un studiu în perioada august – septembrie 2020, pentru a afla mai multe despre impactul virusului asupra unei persoane care s-a vindecat de infecție, prin urmărirea răspunsului imun al pacienților afectați de virus.

Studiul s-a realizat în București, Cluj, pe un număr de 239 de pacienți testați pozitiv la coronavirus până la data de 31 iulie.

„Un procent de 79% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării Pacienții care au făcut parte din studiul Regina Maria au fost testați pentru anticorpi într-un interval mediu de timp de 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Aceștia au avut forme ușoare, moderate, severe sau au fost asimptomatici”, se arată într-un comunicat transmis luni și preluat de Mediafax.

„Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceștia sunt de tip IgM și sunt produși în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu , în acest context cu virusul COVID-19, și de tip IgG, produși după 2 săptămâni de la momentul infectant, în perioada de refacere/convalescență. Organismul are nevoie de aceste săptămâni pentru a mobiliza resursele și sistemele implicate în producerea acestor Anticorpi („o armată de soldați bine instruiți să recunoască un anumit tip de inamic și să lupte cu el“)”, spune dr. Andreea Alexandru, director medical la divizia Laboratoare Clinice a rețelei medicale.

Specialiștii spun că, pe măsură ce numărul de zile de la testarea RT-PCR crește, scade numărul pacienților care prezintă anticorpi.

Pacienții testați în medie la 56 de zile au probabilitate mai mare de a avea anticorpi detectabili, în timp ce pacienții stestați în medie la 80 de zile au avut o probabilitate mai mare să obțină un rezultat negativ.

Studiul REACT-2, condus de Echipa Imperial College din Londra, a confirmat o scădere de 26% a nivelului de anticorpi la 3 luni de la infectare, după testarea a 350.000 de pacienți.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite