SUA: Doi ani de la asaltul asupra Capitoliului. Poliția americană încă mai caută 350 de participanți la atac
06 Ianuarie 2023, 22:11 (actualizat 06 Ianuarie 2023, 22:17)
(actualizat 06 Ianuarie 2023, 22:17) | Știrile TVR

S-au împlinit doi ani de la asaltul asupra Congresului american şi parlamentarii americani au păstrat un moment de reculegere în faţa Capitoliului, pentru cei cinci oameni care și-au pierdut viaţa atunci. Pe 6 ianuarie 2021, câteva sute de simpatizanţi ai fostului preşedinte republican Donald Trump au declanşat o operaţiune violentă în momentul în care în Capitoliu aleşii certificau victoria rivalului său democrat, Joe Biden, la alegerile prezidenţiale.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, direct vizată atunci de furia suporterilor lui Donald Trump, s-a aflat printre cei care astăzi au mulțumit familiilor îndoliate și celorlalți americani care au simțit nevoia să îi apere pe legiuitorii din Congres.

Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților: Mulţumesc familiilor care ne consideră demni de a împărtăşi durerea dumneavostră cu noi, pentru a omagia pierderea dumneavoastră.

În timpul atacului asupra Capitoliului au murit cinci oameni și 140 de polițiști au fost răniți. La doi ani de la asalt, poliţia caută în continuare 350 de participanţi, precum şi o persoană suspectată că a pus bombe artizanale în vecinătatea Congresului, cu o zi înainte de atac. Peste 950 de persoane au fost arestate în ultimele 24 de luni.

Momentul solemn din fața Capitoliului a fost precedat de un protest al suporterilor lui Donald Trump. Un grup mic de simpatizanți a făcut multă gălăgie în față clădirii Curții Supreme, în semn de protest față de acțiunile ulterioare ale administrației Biden legate de acest eveniment.