SUA: Rusia poate ataca Ucraina în orice moment. Jens Stoltenberg: Riscul unui conflict este real. Orice agresiune viitoare va aduce un preţ foarte mare pentru Moscova

19 ianuarie 2022, 19:02

Maraton diplomatic al secretarului de stat american în încercarea de a găsi o soluție diplomatică crizei de la frontiera dintre Rusia și Ucraina. A discutat la Kiev cu președintele Zelenski, va avea în Germania o întîlnire cu aliații, iar joi se va întîlni la Geneva cu omologul rus, Serghei Lavrov.

SUA au suplimentat cu 200 de milioane de dolari asistentă pentru securitatea Ucrainei, iar Marea Britanie a trimis arme antitanc.

Semnale de alarmă privind posibilele decizii ale Moscovei în contextul mobilizării de trupe în jurul Ucrainei au venit din partea SUA și NATO.

JEN PSAKI, secretar de presă al Casei Albe: „Este o situaţie extrem de periculoasă. Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina.”

ANTONY BLINKEN, secretar de stat al SUA: „Ştim că există planuri de întărire a forţei ruse cu un preaviz foarte scurt. Şi acest lucru îi oferă președintelui Putin capacitatea, de asemenea, de a lua măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei, cu un preaviz foarte scurt.”

VOLODYMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: „Aş dori să vă mulţumesc personal, preşedintelui Biden și administraţiei americane, pentru sprijin, pentru ajutorul militar acordat Ucrainei şi pentru creşterea acestui ajutor.”

La Berlin, cancelarul Scholz s-a întâlnit cu secretarul general al NATO exact când la Moscova ministrul german de externe avea convorbiri cu omologul rus, Serghei Lavrov.

Subiectul a fost abordat și de președintele Franței.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: „Am atras atenţia colegilor germani cu privire la contraproductivitatea încercărilor de a politiza proiectul Nord Stream 2.”

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: „Atât pentru noi, cât și pentru Rusia, pentru securitatea continentului nostru, care este indivizibil, avem nevoie de acel dialog cu Rusia. Ca europeni trebuie să ne prezentăm cererile și să ne punem într-o poziție în care să ne asigurăm sunt respectate.”

JENS STOLTENBERG, secretar general NATO: „Riscul unui conflict este real. Aliaţii din NATO îi cer Rusiei să facă un pas înapoi, să dezescaladeze. Orice agresiune viitoare va aduce un preţ foarte mare pentru Moscova.”

Între timp, în afara celor 100.000 de militari ruși concentrați la frontiera cu Ucraina, în Belarus au ajuns trupe și armament rusesc în contextul unei așa numite verificări a pregătirii de luptă. Manevrele comune se vor desfășura și la granița cu Polonia și Lituania.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei