SUA: Agenţia pentru Alimente şi Medicamente autorizează vaccinarea cu doze ''booster'' Pfizer-BioNTech pentru adolescenții de 16 şi 17 ani
09 Decembrie 2021, 20:43 (actualizat 09 Decembrie 2021, 20:47)
(actualizat 09 Decembrie 2021, 20:47) | Știrile TVR

Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a decis joi să scadă limita de vârstă de la care o persoană poate fi vaccinată cu o doză de supra-rapel ("booster") a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech şi a autorizat aceste doze suplimentare pentru adolescenţii de 16 şi 17 ani, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut la o zi după datele publicate de compania Pfizer care arată că doza "booster" are potenţialul de a fi crucială în combaterea variantei Omicron a noului coronavirus.

Cererea de autorizare de urgenţă a dozei "booster" pentru această grupă de vârstă a fost depusă de Pfizer-BioNTech în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

Doza "booster" a vaccinului Pfizer-BioNTech poate fi administrată tinerilor de 16 şi 17 ani dacă au trecut cel puţin şase luni de la finalizarea schemei iniţiale de vaccinare, a precizat FDA.

Până în prezent, aproximativ 4,7 milioane de tineri cu vârste de 16 şi 17 ani au fost vaccinaţi în Statele Unite cu schemă completă şi peste 2,5 milioane dintre ei au primit a doua doză în urmă cu peste şase luni.

Vaccinul Pfizer este singurul ser anti-COVID-19 autorizat în Statele Unite pentru persoanele sub 18 ani, iar primele două doze pot fi administrate încă de la vârsta de cinci ani.

În contextul în care perioada sărbătorilor de iarnă se apropie, iar "variantele Delta şi Omicron continuă să se răspândească, vaccinarea rămâne cea mai bună protecţie împotriva COVID-19", a declarat într-un comunicat directorul interimar al FDA, Janet Woodcock.

"Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 scade după a doua doză pentru toţi adulţii şi pentru grupele de 16 şi 17 ani", a adăugat Peter Marks, coordonator ştiinţific în cadrul FDA.

Adolescenţii sunt în general mult mai puţin susceptibili decât vârstnicii să dezvolte forme grave de COVID-19.

În rândul adolescenţilor, băieţii prezintă totuşi un risc mai mare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului cardiac, după vaccinarea cu serurile Pfizer şi Moderna. Aceste cazuri rămân rare, dar le-au determinat în ultimele luni pe autorităţile medicale să adopte o poziţie prudentă faţă de necesitatea de a administra doze "booster" în rândul tinerilor.

Joi, FDA a confirmat însă că balanţa dintre beneficii şi riscuri înclină în mod clar în favoarea vaccinării.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite urmează să analizeze foarte repede autorizarea emisă joi de FDA.