SUA: Casa Albă avertizează asupra ascensiunii grupului Wagner, care primește armament din Coreea de Nord
23 Decembrie 2022, 06:15 (actualizat 23 Decembrie 2022, 10:28)
(actualizat 23 Decembrie 2022, 10:28) | Știrile TVR

Casa Albă a emis joi un avertisment împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, potrivit acesteia, "rival" al armatei ruse din Ucraina şi care primeşte de acum armament din Coreea de Nord, relatează AFP.

"Coreea de Nord a făcut o primă livrare către Wagner, care a plătit pentru acest echipament. Luna trecută, Phenianul a livrat obuze şi rachete în Rusia pentru Wagner", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al executivului american. Statele Unite consideră că Phenianul "intenţionează să livreze mai multe echipamente", a spus el într-un interviu cu jurnalişti.

Purtătorul de cuvânt a estimat că Wagner are în prezent 50.000 de militari desfăşuraţi în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 recrutaţi în închisorile ruseşti.

Washingtonul, care a adoptat deja sancţiuni împotriva acestei organizaţii de mercenari prezente în mai multe teatre de conflict din lume, va lua "în săptămânile următoare" măsuri suplimentare, a indicat John Kirby.

În ultimele luni grupul Wagner este suspectat că a recrutat masiv bărbaţi deţinuţi în închisorile din Rusia şi i-a trimis apoi să lupte în prima linie în Ucraina cu promisiunea unei reduceri a pedepsei şi unor câştiguri atractive.

Din 2014, acest grup este acuzat că serveşte din umbră interesele regimului preşedintelui rus Vladimir Putin şi că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria şi în mai multe ţări africane. Preluare: Agerpres