SUA: Comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului Capitoliului şi-a publicat raportul final
23 Decembrie 2022, 16:20 (actualizat 23 Decembrie 2022, 16:29)
(actualizat 23 Decembrie 2022, 16:29) | Știrile TVR

Comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului Capitoliului din 6 ianuarie 2021 şi-a publicat raportul final joi seară, în aceeaşi săptămână în care a recomandat Departamentului de Justiţie să-l investigheze pe fostul preşedinte Donald Trump pentru rolul său în atac, transmite EFE.

În raportul de peste 850 de pagini este detaliată investigaţia exhaustivă pe care comisia a efectuat-o în ultimele 18 luni pentru a încerca să lămurească evenimentele care au determinat sute de susţinători ai lui Trump să atace sediul Congresului SUA în încercarea de a opri certificarea victoriei electorale a democratului Joe Biden.

În cadrul acestei anchete, legiuitorii au realizat interviuri cu peste 1.000 de persoane, unele difuzate la televiziune în prime-time.

Unul dintre cele mai mediatizate interviuri a fost cel realizat cu Cassidy Hutchinson, care a fost asistenta fostului şef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, şi care a declarat că fostul preşedinte ştia că mulţi protestatari purtau arme şi că el chiar a încercat să apuce volanul limuzinei prezidenţiale pentru a se deplasa la Capitoliu.

Joia aceasta, cu câteva ore înainte de publicarea raportului final, comisia a difuzat totodată noi stenograme ale interviurilor sale cu Hutchinson în care tânăra a dat asigurări că primul ei avocat, din anturajul lui Trump, a încercat să o convingă să ascundă informaţii anchetatorilor.

Sursa: Agerpres