Familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie nu pot confisca activele îngheţate ale Băncii centrale afgane

Atentatul de la 11 septembrie
Atentatul de la 11 septembrie
22 februarie 2023, 09:09

Cele 3,5 miliarde de dolari păstrate într-o filială din New York a Rezervei Federale americane au fost îngheţate la 15 august 2021, ziua în care talibanii au intrat în Kabul şi guvernul afgan susţinut de SUA a fost înlăturat.

Familiile unora dintre victimele de la 11 septembrie care, cu ani în urmă, au câştigat un proces contra talibanilor au cerut între timp confiscarea acestor fonduri pentru onorarea hotărârii.

Judecătorul George Daniels a concluzionat însă marţi că tribunalele federale nu au competenţa de a confisca aceste fonduri.

‘Creanţierii judiciari au dreptul (de a percepe sumele datorate în baza hotărârii pronunţate) însă nu o pot face cu fondurile Băncii centrale a Afganistanului’, a explicat judecătorul într-un document de 30 de pagini.

‘Talibanii, ci nu fosta republică islamică Afganistan sau poporul afgan, trebuie să plătească pentru responsabilitatea talibanilor în atentatele de la 11 septembrie’, a notat el.

Potrivit judecătorului federal, Constituţia ‘împiedică’ de asemenea acordarea acestor active familiilor, întrucât aceasta ar însemna recunoaşterea talibanilor drept guvernul legitim al Afganistanului. Or, niciun stat nu a recunoscut ca legitim guvernul talibanilor de când aceştia au preluat controlul la Kabul în 2021.

Decizia judecătorului Daniels, aliniată la recomandarea emisă în 2022 de un alt magistrat, constituie o lovitură grea pentru familiile unor victime şi companiile de asigurări care au procedat la plata de despăgubiri în urma atentatelor.

După îngheţarea a 7 miliarde de dolari de active ale Băncii centrale afgane de către Washington, preşedintele Joe Biden a făcut public în 2022 un proiect de împărţire a acestei sume, o jumătate urmând să fie dedicată ajutorului umanitar pentru Afganistan, iar cealaltă jumătate despăgubirii familiilor victimelor de la 11 septembrie.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite