SUA: Farmacistul care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19 este un conspiraționist

Steven Brandenburg
Steven Brandenburg
5 ianuarie 2021, 13:46

Steven Brandenburg, care lucra în tura de noapte la Centrul Medical Aurora din Grafton, Wisconsin (nord), a scos din frigiderele centrului 57 de fiole de vaccin Moderna, fiecare conţinând circa zece doze, deoarece credea că vaccinul ar putea modifica ADN-ul uman. Unele dintre aceste vaccinuri inerte au fost apoi administrate, fără a face vreun rău persoanelor inoculate, potrivit spitalului.

Bărbatul a fost concediat, iar spitalul a sesizat autoritățile, care l-au arestat joia trecută.

„Intenţia sa (…) a fost de a le face ineficace, deoarece a ajuns la convingerea că nu sunt sigure, că metoda ARN folosită pentru fabricarea acestor medicamente le-a făcut periculoase”, a declarat procurorul comitatului Ozaukee, Adam Gerol, în cursul primei audieri de luni.

Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech se bazează pe utilizarea ARN-ului messenger, o nouă metodă capabilă „să înveţe” sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, declarase inițial autorităților spitalului că dozele au fost lăsate accidental fără a fi refrigerate, însă ulterior a recunoscut că le-a retras cu bună ştiință.

„Brandenburg, care a recunoscut că este un conspiraţionist, le-a spus anchetatorilor că el crede că vaccinul anti-COVID-19 este periculos pentru oameni, că le poate face rău și modifica ADN-ul”
, se arată într-un comunicat al poliției primit de mass-media.

Procuratura a declarat că acuzațiile împotriva sa ar putea fi reduse dacă vaccinurile ar fi încă utilizabile.

De asemenea, bărbatul le-a spus autorităţilor că se află sub o presiune intensă din cauza unei proceduri de divorţ, soţia sa solicitând custodia exclusivă a celor doi copii ai lor, potrivit relatărilor apărute în media.

Soţia lui Brandenburg, citată de New York Times, a precizat că acesta i-a spus că „lumea se prăbușeşte în jurul nostru” și că guvernul „planifică atacuri cibernetice”.

Teoriile conspiraţiei, fără nicio bază, asupra pandemiei, în special privind vaccinurile, s-au răspândit pe reţelele de socializare, în pofida eforturilor depuse de giganţii tehnologici pentru a le contracara.

Autorităţile şi experţii consideră că o astfel de campanie de dezinformare reprezintă o ameninţare serioasă pentru lupta împotriva virusului, încurajând oamenii să refuze vaccinarea.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite