SUA: Guvernatorul din Mississippi a activat Garda Naţională, după ce capitala statului a rămas fără apă curentă

Fără apă potabilă
Fără apă potabilă
31 august 2022, 13:57

„Am declarat stare de urgenţă şi am activat Garda Naţională din Mississippi pentru a răspunde crizei apei care afectează (capitala) Jackson”, a scris marţi Tate Reeves pe Twitter, relatează AFP şi Reuters.

Membrii Gărzii Naţionale vor ajuta astfel autorităţile să distribuie apă „pentru circa 180.000 de persoane pe o perioadă nedeterminată”, a adăugat guvernatorul republican.

Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat inundaţii şi au condus la o agravare a situaţiei deja complicate la o staţie de tratare a apei din Jackson, a anunţat municipalitatea luni pe Twitter.

În consecinţă, „presiunea apei este slabă, chiar zero, pentru mulţi clienţi din Jackson”, a scris municipalitatea, adăugând că „această lipsă de apă va continua probabil în următoarele câteva zile”.

„Nu beţi apă” de la robinet, a scris guvernatorul, „deseori apa netratată provenită direct din rezervor este trimisă (direct) în ţevi”.

Fără apă, şcolile oraşului american au trecut la învăţâmânt la distanţă.

Jackson se confruntă cu o lipsă de personal, numeroase defecţiuni ale pompelor şi niveluri scăzute ale apei în rezervoarele uneia dintre principalele staţii de tratare a apei, a anunţat Departamentul Sănătăţii din Mississippi.

„Atât timp cât instalaţiile nu sunt reparate”, capitala Jackson nu va avea apă curentă, „nu va putea produce suficientă apă pentru stingerea incendiilor şi pentru a răspunde altor nevoi esenţiale”, a mai spus guvernatorul Reeves.

De ani de zile, capitala statului Mississippi se confruntă cu o criză a apei, elevii fiind uneori nevoiţi să ia zilnic autobuzul de la o şcoală la alta pentru a merge la toaletă, din lipsă de presiune suficientă a apei.

Autoritatea de control a apei din Mississippi a constatat că reţeaua municipală prezintă „deficienţe semnificative” încă din 2016: apă contaminată cu plumb, o staţie de tratare a apei veche de un secol şi ţevi din fontă deteriorate.

Potrivit unei evaluări federale din 2020, oraşul pierde până la 40-50% din apa sa, iar trei spitale locale şi-au săpat propriile puţuri.

Mississippi este statul american cu cea mai mare rată a sărăciei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite