SUA: Guvernatorul din Mississippi a activat Garda Naţională, după ce capitala statului a rămas fără apă curentă
31 August 2022, 13:57 (actualizat 31 August 2022, 14:01)
(actualizat 31 August 2022, 14:01) | Știrile TVR

Guvernatorul din Mississippi, Tate Reeves, a declarat marţi stare de urgenţă şi a activat Garda Naţională după ce zeci de mii de locuitori din Jackson, capitala acestui stat din sudul Statelor Unite, au rămas fără apă curentă în urma inundaţiilor care au deteriorat infrastructura deja îmbătrânită a oraşului.

"Am declarat stare de urgenţă şi am activat Garda Naţională din Mississippi pentru a răspunde crizei apei care afectează (capitala) Jackson", a scris marţi Tate Reeves pe Twitter, relatează AFP şi Reuters.

Membrii Gărzii Naţionale vor ajuta astfel autorităţile să distribuie apă "pentru circa 180.000 de persoane pe o perioadă nedeterminată", a adăugat guvernatorul republican.

Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat inundaţii şi au condus la o agravare a situaţiei deja complicate la o staţie de tratare a apei din Jackson, a anunţat municipalitatea luni pe Twitter.

În consecinţă, "presiunea apei este slabă, chiar zero, pentru mulţi clienţi din Jackson", a scris municipalitatea, adăugând că "această lipsă de apă va continua probabil în următoarele câteva zile".

"Nu beţi apă" de la robinet, a scris guvernatorul, "deseori apa netratată provenită direct din rezervor este trimisă (direct) în ţevi".

Fără apă, şcolile oraşului american au trecut la învăţâmânt la distanţă.

Jackson se confruntă cu o lipsă de personal, numeroase defecţiuni ale pompelor şi niveluri scăzute ale apei în rezervoarele uneia dintre principalele staţii de tratare a apei, a anunţat Departamentul Sănătăţii din Mississippi.

"Atât timp cât instalaţiile nu sunt reparate", capitala Jackson nu va avea apă curentă, "nu va putea produce suficientă apă pentru stingerea incendiilor şi pentru a răspunde altor nevoi esenţiale", a mai spus guvernatorul Reeves.

De ani de zile, capitala statului Mississippi se confruntă cu o criză a apei, elevii fiind uneori nevoiţi să ia zilnic autobuzul de la o şcoală la alta pentru a merge la toaletă, din lipsă de presiune suficientă a apei.

Autoritatea de control a apei din Mississippi a constatat că reţeaua municipală prezintă "deficienţe semnificative" încă din 2016: apă contaminată cu plumb, o staţie de tratare a apei veche de un secol şi ţevi din fontă deteriorate.

Potrivit unei evaluări federale din 2020, oraşul pierde până la 40-50% din apa sa, iar trei spitale locale şi-au săpat propriile puţuri.

Mississippi este statul american cu cea mai mare rată a sărăciei.