SUA: Joe Biden se declară surprins de documentele secrete găsite în biroul său privat din Washington. Acestea conțineau date ale serviciilor secrete despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie
11 Ianuarie 2023, 11:37 (actualizat 12 Ianuarie 2023, 06:41)
(actualizat 12 Ianuarie 2023, 06:41) | Știrile TVR

Unele dintre documentele secrete de pe vremea când Joe Biden era vicepreședinte, care au fost găsite anul trecut într-un birou privat al actualului președinte american, includ informații furnizate de serviciile secrete despre Ucraina, Iran și Regatul Unit, a declarat o sursă citată de CNN.

 

Printre documentele descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului președinte al Satelor Unite ale Americii se numără 10 materiale secrete, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Procurorul general Merrick Garland a primit un raport preliminar după ancheta asupra acestor documente, iar acum trebuie să decidă cum să procedeze în continuare, inclusiv dacă este cazul să deschidă o anchetă penală, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine.

John Lausch Jr, procurorul din Chicago căruia Garland i-a încredinţat investigaţia, a discutat cu procurorul general de mai multe ori şi i-a oferit informaţiile necesare.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care era vicepreşedinte. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe, a declarat sursa pentru CNN. Nu este clar dacă cutiile cu documente secrete conţineau şi materiale personale, menţionează CNN.

Procurorul general Merrick Garland (funcţie ce în Statele Unite echivalează cu rangul de ministru al Justiţiei) l-a desemnat pe procurorul general al SUA din Chicago, statul Illinois, numit în funcţie în timpul administraţiei Trump, să investigheze această chestiune. Garland a luat această decizie după ce a primit o sesizare din partea Administraţiei Naţionale a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA).

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

Descoperirea a fost făcută în timp ce un avocat personal al lui Biden fusese însărcinat să închidă biroul situat în centrul Washingtonului, pe care Biden îl folosea în cadrul activităţilor sale desfăşurate pentru Universitatea din Pennsylvania. Avocatul a observat un dosar pe care era scris "personal", a deschis plicul şi a observat că înăuntru se aflau documente clasificate. Avocatul a închis plicul şi a sunat la NARA, a precizat sursa CNN.

După ce a luat legătura cu NARA, echipa lui Biden a predat, din precauţie, mai multe cutii, chiar dacă multe dintre acestea conţineau materiale personale, a precizat sursa.

DECIZII DIFICILE PENTRU PROCURORUL GENERAL AL SUA

După ce procurorul general din Chicago a finalizat partea iniţială a anchetei sale şi i-a prezentat concluziile preliminare lui Garland, procurorul general trebuie să decidă acum cum să procedeze, mai ales că el s-a implicat personal în unele dintre deciziile-cheie legate de ancheta privind documentele clasificate găsite la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, inclusiv în decizia de a trimite FBI-ul să-i percheziţioneze locuinţa de la Mar-a-Lago, menţionează CNN.

În dosarul care îl priveşte pe Trump, Garland a desemnat un procuror special, Jack Smith, care să preia atât ancheta penală privind activităţile electorale ale lui Trump după alegerile din 2020, cât şi ancheta privind documentele clasificate pe care fostul preşedinte le-a dus în staţiunea sa din Florida.

Ancheta asupra lui Biden este departe de acest stadiu.

Garland l-a ales pe Lausch să se ocupe de ancheta privind documentele lui Biden pentru că el este unul dintre cei doi procurori americani numiţi de Trump care au mai rămas în funcţie. A făcut-o pentru a evita aparenţa unui conflict de interese, dat fiid că Lausch nu era numit de Biden.

În afară de Garland, Lausch a mai avut şedinţe de informare suplimentare cu alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie.

În acest moment, a precizat sursa CNN, nu este de aşteptat ca Lausch să ceară o strângere de date suplimentară.

Lausch a fost una dintre rarele persoane din epoca Trump cărora nu li s-a cerut să demisioneze după învestirea lui Biden în 2021, iar cei doi senatori democraţi din Illinois au susţinut decizia de a-l menţine în funcţie, în parte pentru că se ocupa de ancheta sensibilă din punct de vedere politic asupra lui Michael Madigan, fostul preşedinte democrat al Camerei Reprezentanţilor din Illinois, acuzat de corupţie.

CONSECINŢE POLITICE

Răsturnarea de situaţie cu documentele clasificate găsite la fostul birou al lui Joe Biden îi pune pe unii politicieni într-o situaţie dificilă.

Indiferent de consecinţe, situaţia este stânjenitoare pentru administraţia Biden şi mai ales pentru procurorul general Garland. Luni, acesta stătea alături de Joe Biden în Mexic, la summitul cu preşedintele acestei ţări, în timp ce reporterii strigau şi aveau întrebări despre anchetă. Ambii oficiali americani au ignorat întrebările, menţionează CNN.

Fostul preşedinte Donald Trump a reacţionat cu o serie de postări pe reţelele sociale în care l-a ironizat pe Biden şi a îndemnat public FBI-ul să cerceteze birourile lui Biden şi chiar Casa Albă pentru a da de documente manipulate greşit.

Democraţii-cheie din Congres şi-au exprimat încrederea în modul în care Joe Biden gestionează materialele guvernamentale, chiar dacă documentele clasificate au apărut într-un loc în care nu trebuiau să se afle.

Republicanii nou numiţi în funcţii în Camera Reprezentanţilor s-au angajat deja să îşi extindă investigaţiile asupra administraţiei Biden pentru a include şi problema documentelor, iar unii au în vedere inclusiv NARA ca ţintă a unei investigaţii suplimentare.

Marţi, noul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a cerut directorului Serviciului Naţional de Informaţii să facă o evaluare a prejudiciilor provocate de documentele secrete găsite în biroul privat al lui Biden.

James Comer, republicanul din Kentucky, care acum prezidează Comitetul de Supraveghere al Camerei, a trimis rapid scrisori Biroului Consilierului Casei Albe și Arhivelor Naționale, pe care comitetul său le supraveghează.

În aceste scrisori a solicitat: toate documentele preluate de la biroul personal al lui Biden unde au fost găsite documentele clasificate; o listă a persoanelor care au avut acces la acel birou; toate documentele și comunicările dintre Casa Albă, Departamentul de Justiție și Arhivele Naționale cu privire la documentele care au fost recuperate; și toate documentele și comunicările legate de manipularea materialelor secrete de către avocații personali ai lui Biden, inclusiv statutul autorizației de securitate a acestora.

Republicanul din Kentucky a cerut ca documentele și alte informații să fie furnizate cel târziu pe 24 ianuarie și ca consilierul general NARA, Gary Stern, și directorul NARA John Hamilton, să fie puși la dispoziție pentru interviuri transcrise cu personalul comisiei până la 17 ianuarie.