SUA-Rusia, NATO-Rusia: Toate scenariile pe masă
14 Ianuarie 2022, 20:38

Statele Unite se declară pregătite pentru orice fel de scenariu cu Rusia, pe fondul blocajului privind Ucraina, după rundele succesive de discuţii, din ultimele zile. De cealaltă parte, Moscova nu intenţionează să abordeze probleme legate de mişcările trupelor sale pe teritoriul Federaţiei Ruse, inclusiv la graniţa cu Ucraina. 'Nu luăm în calcul retragerea trupelor în cazărmi', a declarat ministrul de externe, Serghei Lavrov. NATO e pregătită să suplimenteze forţele pe flancul estic.

Discuțiile tensionate și glaciale dintre Occident și Rusia de la Geneva, Bruxelles și Viena nu au dus la găsirea unei soluții diplomatice privind dezamorsarea situației de la granița Ucrainei cu Federația Rusă, unde sunt concentrați peste 100.000 de militari ruși. În plus, oficialii de la Moscova au dat publicității noi imagini cu antrenamente ale lunetiștilor în această regiune.

Rusia dorește garanții din partea Occidentului privind o încetare a extinderii NATO, în special spre Ucraina, și încetarea oricărei activități militare în țările din Europa de Est. SUA și NATO consideră inacceptabile aceste cerințe. Sunt pregătite variante - de la continuarea dialogului la represalii severe.

Șeful Statului Major din Lituania a apreciat că amenințarea de război în Europa este la cel mai ridicat nivel după 1945. Nivelul de alertă în armata a fost ridicat după eșecul discuțiilor NATO-Rusia.