SUA se distanțează de incursiunile militare din regiunea rusească Belgorod. Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Depinde de Ucraina să decidă cum duce acest război”

Soldat în Belgorod / captura video
Soldat în Belgorod / captura video
24 mai 2023, 07:38

Părți din regiunea de frontieră Belgorod au fost atacate luni, într-unul dintre cele mai importante raiduri transfrontaliere de când Rusia și-a invadat vecinul anul trecut.

Ulterior, Rusia a publicat imagini cu vehicule militare occidentale abandonate sau avariate, inclusiv Humvee-uri de fabricație americană.

SUA au insistat că nu au „încurajat sau permis lovituri în interiorul Rusiei”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a recunoscut relatările „care circulă pe rețelele de socializare și în alte părți”, potrivit cărora ar fi fost folosite arme furnizate de SUA, dar a declarat că țara sa este „sceptică în acest moment cu privire la veridicitatea acestor informații”.

În cadrul unei conferințe de presă de marți, Matthew Miller a adăugat: „Depinde de Ucraina să decidă cum duce acest război”.

Satele din Belgorod, în apropiere de graniță, au fost evacuate după ce au fost supuse tirurilor de obuze. Rusia spune că 70 de atacatori au fost uciși și a insistat că luptătorii erau ucraineni.

Dar Kievul neagă implicarea, iar două grupuri paramilitare rusești care se opun președintelui rus Vladimir Putin spun că au fost în spatele incursiunii.

Cine sunt luptătorii care s-au infiltrat în Rusia din Ucraina?

Raidul de luni a determinat Moscova să declanșeze o operațiune antiteroristă, acordând autorităților puteri speciale pentru a restricționa comunicațiile și mișcările oamenilor.

Măsurile au fost ridicate abia în după-amiaza următoare și, chiar și atunci, unul dintre grupurile paramilitare susținea că încă mai controla o „mică, dar proprie bucată din Patria-mamă”.

Guvernatorul Belgorodului a declarat că un civil a murit în timpul violențelor și că alți câțiva au fost răniți.

Ulterior, Viaceslav Gladkov a declarat marți seara că Belgorodul a fost atacat din nou de o dronă care a aruncat un dispozitiv exploziv și a avariat o mașină.

El a spus că vehiculul zburător a fost doborât și că nu pare să existe noi victime.

Afirmațiile părților aflate în conflict nu au fost verificate în mod independent, deși BBC a reușit să stabilească faptul că o clădire folosită de principala agenție de securitate a Rusiei, FSB, s-a numărat printre cele lovite în timpul violențelor. Nu este clar ce a cauzat pagubele.

Comentând ostilitățile din Belgorod, Ministerul rus al Apărării a declarat că o „unitate a formațiunii naționaliste ucrainene” a invadat teritoriul său pentru a efectua atacuri.

Una dintre fotografiile sale arăta un vehicul distrus cu cuvintele „pentru Bahmut” scrise în rusă pe lateral. Aceasta pare să se refere la orașul ucrainean pe care Rusia spune că l-a capturat recent, o afirmație contestată de Kiev.

Pe lângă faptul că a ucis zeci de persoane pe care le-a descris ca fiind „teroriști ucraineni” în lovituri de artilerie și aeriene, ministerul a afirmat că i-a alungat pe restul luptătorilor înapoi la granița ucraineană.

Dar oficialii ucraineni au declarat că atacatorii erau ruși, din grupuri cunoscute sub numele de Legiunea Rusia Liberă și Corpul Voluntarilor Ruși.

Postările pe rețelele de socializare ale celor două grupuri paramilitare au părut să confirme implicarea lor. De asemenea, ambele grupări au declarat pentru postul public de televiziune ucrainean Suspilne că au creat „o zonă demilitarizată la granița cu Federația Rusă, din care nu va putea fi bombardată Ucraina”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite