SUA: Trump condamnat la amendă de aproape un milion de dolari pentru un proces 'inutil' împotriva lui Hillary Clinton
20 Ianuarie 2023, 09:45 (actualizat 20 Ianuarie 2023, 09:48)
(actualizat 20 Ianuarie 2023, 09:48) | Știrile TVR

Un judecător federal american l-a condamnat joi pe fostul preşedinte Donald Trump şi pe avocatul său la o amendă de aproape 1 milion de dolari pentru că au intentat un proces "inutil" împotriva lui Hillary Clinton, acuzând-o de tentativă de înşelăciune la alegerile prezidenţiale din 2016, informează vineri France Presse.

Judecătorul John Middlebrooks a considerat că miliardarul republican, care speră să se întoarcă la Casa Albă în 2024, a comis o "utilizare abuzivă a instanţelor", intentând acţiune în justiţie "pentru a promova în mod necinstit un discurs politic".

Cererea, pe care judecătorul Middlebrooks a respins-o anul trecut, susţinea că Hillary Clinton şi alte persoane au încercat să convingă publicul că Trump era în campanie în complicitate cu Rusia. Fostul preşedinte cerea daune în valoare de 70 de milioane de dolari de la fosta sa contracandidată, pe care el a învins-o în cele din urmă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

Această acţiune în justiţie "nu ar fi trebuit niciodată intentată", a afirmat magistratul în hotărârea sa de 45 de pagini.

Caracterul "inadecvat ca recurs legal era evident încă de la început. Niciun avocat rezonabil nu ar fi depus-o. Destinată unui scop politic, niciunul dintre argumentele plângerii nu stabileşte o cerere legală admisibilă", a mai scris judecătorul.

Hotărârea îi condamnă pe Trump şi pe avocatul său Alina Habba să plătească 937.989,39 de dolari pentru a acoperi cheltuielile de judecată ale părţii adverse.

Donald Trump este un "pledant prolific şi sofisticat care foloseşte în mod repetat tribunalele pentru a se răzbuna pe adversarii săi politici", a scris de asemenea judecătorul Middlebrooks.

 

 

sursa Agerpres