Sudul României fierbe la 40 de grade Celsius. Caniculă și fenomene meteo extreme în următoarele zile

2 august 2021, 18:44

Soarele dogoritor a încins la propriu Bucureștiul. Stația de la Filaret a măsurat la prânz 39 de grade Celsius, iar cea de la Băneasa 38. La soare, între construcțiile de beton încinse, valorile sunt mult mai ridicate.

Pe o astfel de arșiță orice gură de apă este o binecuvântare. Iar o pălărie și un evantai fac minuni. În jurul fântânilor arteziene din oraș oamenii s-au oprit să-și tragă sufletul.

Capitala și 15 județe din sud-estul țării sunt vizate de cod portocaliu de caniculă. Foarte cald este și în alte șase județe aflate sub cod galben.

În materie de temperaturi ridicate, luna august ne poate arăta chiar și mai mult decât ne arată în aceste zile. La nivelul întregii țări maxima absolută înregistrată a fost de 44,5 grade Celsius în 1951, într-o localitate din județul Brăila. Iar la nivelul Bucureștiului, maxima absolută înregistrată a fost în anul 2012, în luna august, atunci când s-au atins 41,5 grade Celsius.

Zilele viitoare vom avea de suportat, pe lângă temperaturile extrem de ridicate, și fenomene meteo extreme.

La Galați, cele 38 de grade la umbra au dat oamenilor senzația de sufocare. Am vrut să vedem ce temperatura se înregistrează la nivelul solului așa că am folosit un termometru performant. Sunt 52 de grade așa că nu e de mirare că până și asfaltul se topește.

Temperaturile ridicate nu i-au ținut pe oameni în case. Corturile de urgență amplasate prin oraș le-au fost de un real ajutor.

Arșița a pus stăpânire și pe Ploiești. Oamenii au căutat umbra din parc și răcoarea fântânilor arteziene.

Următoarele zile vor aduce temperaturi mai suportabile, dar spre sfârșitul săptămânii arșița revine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă