Suedia schimbă mesajul privind aderarea României și Bulgaria la Schengen. Premierul Ulf Kristersson: Dorim să punem pe agendă extinderea Schengen

17 ianuarie 2023, 18:44

La dezbaterea din plenul Parlamentului European de la Strasbourg privind prioritățile președintei suedeze, europarlamentarul Sigfried Mureșan a solicitat premierului Suediei să ajute România și Bulgaria să își atingă obiectivul privind aderarea la Schengen

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE: „Permiteţi-ne, domnule prim-ministru, să menţinem acest subiect sus pe agendă, ca să ne asigurăm că vom îndeplini acest angajament, deoarece aşa cum aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ne va aduce mai multă siguranţă, aşa şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen va însemna mai multă siguranţă pentru noi toţi.”

Premierul Ulf Kristersson a dat un răspuns complet diferit față de cel al ambasadoarei Suediei la București. Aceasta anunțase că aderarea României la Schegen nu va fi pusă pe agendă până când Austria nu își schimbă poziția.

Ulf Kristersson, premierul Suediei: „Înțeleg dezamăgirea care a fost resimțită în ceea ce privește dosarul Schengen. Suedia înțelege, la fel ca orice alt stat membru, că Bulgaria și România sunt dornice să adere la Schengen și suntem pregătiți să punem această chestiune pe ordinea de zi. Nu ezit să spun că dorim să punem pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen, pe președinția noastră.”

Declarațiile inițiale ale Suediei au stârnit revoltă în România, mai ales că ţara noastră și-a dat votul pentru ca Suedia să poată accede la NATO. Acum, europarlamentarii români salută schimbarea de abordare, dar așteaptă și decizii clare.

Victor Negrescu, europarlamentar S&D: „Declaraţia premierului suedez are o valoare simbolică, în sensul în care nu schimbă cu nimic realitatea şi nevoia ca România să insiste ca acest punct să fie pe ordinea de zi a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Mă bucură însă faptul că premierul suedez a ţinut să sublinieze sprijinul pe care ţara sa îl oferă României.”

În țară, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu diplomații străini acreditați la București, Klaus Iohannis a anunțat relansarea demersurilor pentru Schengen și a cerut sprijinul partenerilor externi.

Klaus Iohannis: „Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen. Vom face toate demersurile care țin de noi ca România să obțină o decizie favorabilă.”

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susține că repoziționarea Suediei trebuie privită cu prudenţă: Sigur se află în Parlamentul European, într-o zonă politică, premierul suedez are nevoie de sprijinul europarlamentarilor: „Prudent, Suedia asigură un anume tip de cadru în care România trebuie să performeze.”

Două întâlniri importante vor avea loc în perioada următoare. Acestea ar putea aduce rezultate favorabile României: reuniunea informală a miniștrilor de interne și justiție din Suedia și Consiliul European la nivel de șefi de stat și de guvern. Președinția suedeză poate ajuta România să negocieze direct, împreună cu partenerii europeni și Austria, unanimitatea de care avem nevoie.

CITIȚI ȘI:

Premierul Suediei: „Înțelegem dezamăgirile României si Bulgariei, sunt justificate. Dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen”

Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România: Succesul privind MCV din 2022 trebuie completat cu aderarea binemeritată la Schengen. Vom face toate demersurile care țin de noi

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite