Suedia va furniza asistență militară suplimentară de 47 de milioane de euro pentru Ucraina
29 August 2022, 14:32 (actualizat 29 August 2022, 14:35)
(actualizat 29 August 2022, 14:35) | Știrile TVR

Şefa guvernului suedez Magdalena Andersson a anunţat luni, la Stockholm, că ţara sa va furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 47 de milioane de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse, transmite Reuters, citată de Agerpres.

După discuţiile avute la Stockholm cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, Andersson a declarat presei că valoarea totală a pachetului de asistenţă suplimentară - militară şi civilă - livrată Ucrainei de guvernul suedez va fi de 1 miliard de coroane suedeze (circa 94 de milioane de euro).

Ea nu a oferit detalii despre componenta militară a pachetului de asistenţă. Precedentul ajutor militar suedez pentru Ucraina a inclus arme antitanc şi echipament pentru deminare.

Partea civilă a pachetului de asistenţă din partea Suediei pentru Kiev include achiziţii de grâu ucrainean, care ulterior va fi oferit ţărilor care se confruntă cu penurie de alimente.

''Atât timp cât războiul continuă, noi vom continua să sprijinim Ucraina'', a dat asigurări Magdalena Andersson.

De partea sa, Dmitro Kuleba a cerut Suediei să livreze Ucrainei arme precum obuziere.

''Atât timp cât războiul continuă, vom cere mai multe arme. Fiecare euro, fiecare glonţ, fiecare proiectil contează'', a spus el.

Pentru a se putea apăra de forţele ruse, în prezent Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident.