Summit al Consiliului European – Principala temă, suspendarea vizelor pentru ruși. Josep Borell: ”Consensul este greu de obținut”

30 august 2022, 12:34

Măsura este cerută de mai multe state Nord-Europene de la graniţa Federaţiei Ruse. O idee agreată şi de România.

Ministrul Bogdan Aurescu va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprimă deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, se arată într-un comunicat MAE.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Susţinem deplin suspendarea acordului ce facilitează acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi în acelaşi timp suntem deschişi faţă de orice decizii am putea lua pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană cu accent pe vizele turistice. Dar, desigur, avem nevoie de o bază legală solidă pentru acest lucru şi trebuie să avem multă grijă să nu blocăm posibilităţile tinerei generaţii de ruşi să fie expuşi la valorile europene, pe de o parte, iar pe de altă parte este important să nu interzicem vizele în scopuri umanitare sau medicale, sau vize acordate acelor persoane care se opun regimului sau sunt ameninţate de regimul din Rusia”.

Un consens este însă departe de a fi obţinut, printre cei care se opun fiind Germania, Franţa, dar şi executivul comunitar.

Înaltul reprezentant pentru politică externă a Uniunii a declarat că nu este deloc în favoarea unei ruperi a relaţiei cu tot poporul rus.

”Nu pot să anticipez ce va decide Consiliul pentru Afaceri Externe, dar nu cred că interzicerea tuturor ruşilor în orice moment şi pentru orice motiv este o idee bună. Nu cred că ruperea relaţiilor cu toată populaţia civilă a Rusiei va ajuta. Şi nu cred că această iniţiativă va avea susţinere unanimă. Consider că trebuie să revizuim procedurile de acordare a vizelor pentru unii ruşi. Cu siguranţă, în cazul oligarhilor. Trebuie să fim mai selectivi. Dar nu sunt în favoarea ideii să nu mai emitem vize pentru niciun rus”, a declarat Josep Borell, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă a UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite