Summit istoric. Donald Trump: Kim Jong Un a făcut un angajament de denuclearizare completă. Adversarii pot deveni prieteni

12 iunie 2018, 07:36

„Lumea va vedea o schimbare majoră, am decis sa lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Donald Trump.

Cei doi lideri s-au angajat să acționeze pentru denuclearizarea totală a peninsulei, simultan cu oferirea de garanții de securitate Phenianului de către Washington.

Sunt puține detalii scrise despre cum va fi atins acest obiectiv. Jurnaliștii l-au asaltat pe președintele american cu întrebări pe această temă, unele legate de garanțiile primite de SUA că nord-coreenii nu vor trișa.

Donald Trump: „Liderul Kim mi-a spus că ţara sa distruge deja un centru important de testare a motoarelor de rachetă. Nu se regăseşte acest lucru în documentul semnat. Am convenit după semnarea documentului. Este un lucru foarte important. Rachetele pe care le testau, centrul ca atare va fi distrus foarte curând”.

Donald Trump  a spus că este de acord cu retragerea trupelor americane din regiune, aproximativ  30.000 de militari, și cu încheierea exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud. „Nu acum, la momentul oportun”,  a spus liderul de la Casa Albă, care precizează că acest lucru ar însemna reducerea cheltuielilor militare pentru SUA.

Și tot la momentul oportun, liderul de la Phenian va fi invitat la Casa Albă.

Jurnaliștii au vrut să afle și în ce măsură denuclearizarea este verificabilă prin prevederile incluse în acord. „Da, este’, a dat asigurări liderul de la Casa Albă. „Suntem pregătiţi să începem o  nouă istorie  şi suntem gata să scriem un nou capitol între naţiunile noastre. (…) Conflictul de ieri nu trebuie să fie războiul de mâine. Iar istoria a dovedit mereu că adversarii pot deveni prieteni”.

Au fost multe cuvinte de laudă la adresa lui Kim Jong Un – „un negociator demn și inteligent”. Donald Trump i-a arătat și un videoclip de 4 minute, realizat înainte de întâlnire, cu cei doi lideri în rolurile principale.

În pofida retoricii și a promisiunilor, sancțiunile împotriva Coreei de Nord rămân în vigoare. „Vor fi ridicate când vom ști că focoasele nucleare nu mai reprezintă o problemă”, a concluzionat liderul american.

________________________________________________________

Coreea de Nord promite să renunțe la programul nuclear militar, iar Statele Unite oferă garanții de securitate: este ideea centrală a acordului semnat de președintele Donald Trump și liderul nord coreean Kim Jong Un, la finalul summit-ului istoric desfășurat marți dimineață pe insula singaporeză Sentosa.

Declarații Donald Trump, după întâlnirea cu Kim Jong Un:

Au fost 24 de ore fantastice și, de fapt, este vorba despre mai multe luni, pentru că procesul a început acum mai multe luni.

– Este un loc cu un potențial fantastic. Am fost onorat să mă adresez oamenilor din întreaga lume, din Coreea de Nord. Am petrecut ore intense împreună.  Documentul pe care l-am semnat este foarte cuprinzător.  Sunt în fața voastră ca emisar al poporului american pentru a transmite un mesaj de pace.

– îi mulțumesc președintelui Kim pentru că a făcut acest pas pentru poporul său. Aceasta dovedește că o schimbare reală este posibilă. Întâlnirea mea cu președintele Kim a fost onestă, directă și productivă.

– suntem pregătiți să începem o nouă istorie să scriem un nou capitol între națiunile noastre. Doar acum 70, un conflict sângeros răvășea Peninsula Coreeană. Au murit oamenii în conflict, inclusiv zeci de mii de militari americani.

acum putem să speram că lucrurile se vor schimba, tensiunile se vor elimina. Trecutul nu trebuie să definească viitorul. Așa cum istoria a dovedit, adversarii pot deveni prieteni.

– Nu există limite în ceea ce Coreea de Nord poate obține dacă renunță la armele nucleare.

– Președintele  Kim are o oportunitate pe care nu a avut-o nimeni – să rămână în memorie ca liderul care a dus țara sa spre o nouă eră de securitate și prosperitate.  Eu și președintele Kim tocmai am semnat o declarație în care se angajează ferm și fără ezitări să denuclearizeze Peninsula Coreeană. Am convenit implementarea acordului cât mai curând posibil și el vrea să facă asta.

– Președintele Kim mi-a spus: Coreea de Nord va distruge locul de testare a rachetelor nucleare. Este începutul unui proces viguros, întotdeauna pacea merită orice efort.

– Președintele Kim are șansa de a asigura un viitor incredibil poporului său. Oricine poate face război, dar numai cei puternici pot face pacea.

Acum amenințarea armelor nucleare va fi eliminată, între timp sancțiunile vor rămâne în vigoare.

– Visăm ca toți coreenii să poată trăi în împreună, în armonie, în pace, acest viitor luminos se poate întâmpla. Este o zi măreață un moment istoric. Președintele Kim, imediat ce va ajunge în țară, va începe demersul.

– Oamenii înțeleg că este important pentru toată lumea.

– A spus: nu am ajuns niciodată până aici, nu cred că am ajuns încredere în președinte cum am acum. Mi-a spus că vrea să facă acest lucru la fel de mult ca mine.

– stabilirea unei noi echipe a fost importantă. Chiar simt că vrea să facă acest lucru.

– Ceea ce am mai discutat în detalii a fost faptul că am primit foarte multe scrisori, de la oameni care vor rămășițele pământești ale familiilor lor care au căzut în războiul din Coreea. Am cerut acest lucru, iar în ultimul moment am primit promisiunea că vor începe demersurile. Peste 6000 de prizonieri căzuți în războiul din Coreea, rămășițele lor vor fi repatriate.

La un moment dat voi călători la Phenian, când va veni momentul, de asemenea îl voi invita pe președintele Kim Jong Un la Casa Albă, când va veni momentul.

denuclearizarea a fost principalul punct.

– Întrebat despre declarațiile sale anterioare cu privire la faptul la liderul coreean își oprimă poporul: Admit că este o problemă foarte importantă, ne vom ocupa de acest lucru, este o problemă complicată, cred vom progresa. Cred că se va schimba abordarea lor.

– Întotdeauna problema nucleară este o prioritate pentru mine.

Au făcut un angajament de denuclearizare completă, angajamentul de a primi rămășițele pamântești ale eroilor care și-au pierdut viața în Coreea de Nord.

– Acum ceva timp, a fost o explozie care a provocat un seism puternic de 8,8 pe Richter  – au aruncat un poligon de testare a rachetelor nucleare. Nu vreau să dau mai multe detalii, dar vor distruge și alte locuri de testare. Vor distruge și motorul de lansare a rachetelor.

300 de noi sancțiuni erau gata de a fi semnate, dar am renunțat. Mi-am spus: nu pot să semnez dacă urmează să mă întâlnesc cu Kim Jong Un.

 

ACTUALIZARE Cei doi lideri au semnat un document.

 

(w400) Trump și

 

Azi am avut o întâlnire istorică și am decis să lăsăm trecutul în urmă pentru a semna această declarație. Lumea va vedea o schimbare majoră. Vreau să îmi exprim mulțumirile pentru președintele Donald Trump care a făcut evenimentul posibil, a declarat Kim Jong Un

Suntem mândri ca Peninsula Coreeană va fi diferită față de cea ce a fost până acum. Întâlnirea dintre noi a decurs mult mai bine decât își imagina oricine, a declarat la rândul sau Donald Trump. „Textul pe care îl semnăm este foarte cuprinzător și cred că ambele părți vor fi foarte impresionate de acest rezultat. A fost vorba de bune intenții, multă muncă și pregătire” a adăugat Trump.

Este un negociator foarte bun, este un om de talent. Își iubește țara foarte mult, a spus președintele american referindu-se la Kim Jong Un.

Textul Declarației comune

Textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore, şi prezentat integral de agenţia Reuters și preluat de Agerpres:

”Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC – primul din istorie – a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018

Insula Sentosa

Singapore”

ACTUALIZARE După dejun, președintele american și liderul nord coreean au ieșit la o scurtă plimbare, în grădina hotelului Capella, luxoasa stațiune de 5 stele, unde are loc întâlnirea. Trump şi Kim Jong Un au făcut câțiva pași împreună, singuri, fără translatori. Afișau o mimă veselă, optimistă, iar Trump a spus că întâlnirea a decurs mai bine decât cineva și-ar fi putut imagina.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că summitul istoric pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong Un a permis să fie înregistrat un „mare progres”.


„A fost într-adevăr o întrevedere fantastică” care s-a derulat „mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva”, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. „Acum vom merge să semnăm”, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

Cei doi și-au strâns mâna, de mai multe ori, au zâmbit, și apoi au trecut la discuții.

Doar ei doi, plus câte un traducator. Apoi, la întâlnire au intrat și delegațiile.

 

(w400) Donald Tru

Preşedintele american, Donald Trump, prevede „o relaţie formidabilă” cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc”, le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private.

La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că „vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”.

Un interpret a tradus pentru presă afirmaţiile făcute de Kim Jong Un în coreeană.

Statele Unite vor să obțină angajamente ferme ca regimul de la Phenian renunță la armele nucleare în vreme ce Kim Jong vrea ridicarea sancțiunilor economice care sufocă țara și normalizarea relațiilor cu Washingtonul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă