Summitul Iniţiativei celor Trei Mări – proiecte de infrastructură pentru dezvoltarea regiunii. Ce autostrăzi ar putea trece prin România?

9 iulie 2021, 09:22

Este vorba de dezvoltarea de autostrăzi care să traverseze regiunea de la nord la sud, pornind de la portul Gdansk, de la Marea Baltică, până la Salonic, în Grecia. Aceste autostrăzi ar trebui să traverseze și România, din Oradea, prin Timișoara, până la Calafat, dar pe de altă parte, și prin Moldova, până la portul Galați. Iar o altă rută ar trebui să lege Oradea de Constanța, prin Sibiu și Brașov.

Un alt proiect pe care România îl susține se referă la modernizarea căilor ferate, printr-o serie de rute. E vorba de o îmbunătățire a infrastructurii care să permită o viteză mai mare a trenurilor. Sunt proiecte pentru care președintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că, deocamdată, nu sunt resurse financiare suficiente, e nevoie ca, pe lângă bugetele naționale, fondurile europene și fondul de investiții constituit la summitul de la București pe aceeași temă, e nevoie de atragerea de noi surse de finanțare poate de la partenerii Inițiativei, pentru că SUA, Germania, Comisia Europeană susțin proiectele Inițiativei Celor Trei Mări, iar președintele Iohannis s-a întâlnit aseară cu reprezentanți ai congresului american și le-a transmis că își dorește implicare mai consistentă a acestora în proiectele Inițiativei, chiar o implicare financiară. Spunea, de asemenea, președintele că, după discuțiile începute la Sofia, urmează noi discuții și concretizarea negocierilor.

S-a discutat și despre proiecte de digitalizare și despre proiecte de inovație de care și aceste țări au nevoie dacă vor să devină competitive șu dacă vor să-și păstreze tinerii în țară, spunea președintele bulgar, gazda acestui summit.

––––––––––––––––––––––––––

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc la Sofia, o întrevedere cu senatorii americani Roger F. Wicker şi Ben Cardin, care conduc delegaţia Congresului SUA la reuniune.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis vineri AGERPRES, şeful statului a salutat angajamentul ferm al SUA faţă de obiectivele şi priorităţile Iniţiativei celor Trei Mari, demonstrat inclusiv prin transmiterea de către preşedintele Joe Biden a unui mesaj substanţial statelor participante la I3M şi prin prezenţa delegaţiei Congresului SUA la Summitul de la Sofia.

‘Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru susţinerea de către Washington a îndeplinirii obiectivelor Iniţiativei în domenii precum dezvoltarea economică sustenabilă şi competitivă a regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est, consolidarea interconectivităţii regionale, întărirea relaţiei transatlantice şi dezvoltarea rezilienţei strategice’, arată Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a accentuat importanţa pentru România a implementării proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia şi a pledat pentru o implicare consistentă a SUA, inclusiv financiară, în aceste proiecte, pentru a consolida prezenţa sa economică în regiune, în special prin intermediul unor astfel de proiecte de natură strategică. El a susţinut necesitatea finanţării şi a altor iniţiative strategice majore de interconectare la nivelul I3M, folosind mecanismele Fondului de Investiţii al I3M, ale cărui baze au fost puse la Summitul de la Bucureşti, în 2018.

Administraţia Prezidenţială mai arată că, în planul relaţiei bilaterale, preşedintele Iohannis a evidenţiat profunzimea şi soliditatea Parteneriatului strategic româno-american, ca pilon ‘esenţial’ al politicii externe a ţării noastre, şi a salutat stadiul excelent al cooperării politice şi militare dintre România şi SUA.

‘De asemenea, preşedintele României a exprimat satisfacţia pentru dezvoltarea cooperării dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare civile şi al reţelelor 5G’, indică sursa citată.

În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat şi nivelul ‘excelent’ al cooperării pe palierele politic, economic şi militar dintre România şi SUA, precum şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic, România fiind unul dintre cei mai ‘de încredere’, ‘stabili’ şi ‘fermi’ aliaţi ai Statelor Unite în regiune, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Sofia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite