Surse apropiate Kremlinului, pentru Meduza: Regimul Putin redenumește străzile din Rusia în cinstea soldaților proruși ca să pregătească publicul de anexarea „republicilor” Donețk și Lugansk

Foto: Alexander Zaharcenko (stânga)/ Wikimedia Commons
Foto: Alexander Zaharcenko (stânga)/ Wikimedia Commons
13 mai 2022, 14:41

De exemplu, orașele Groznîi, Yakuțk și Omsk i-au dedicat străzi lui Alexander Zaharcenko, liderul DNR până la asasinarea sa în august 2018. Alte orașe au anunțat că străzile lor poartă numele lui Vladimir Joga, cunoscut și sub numele său de război „Vokha”, care a comandat Batalionul Sparta, o forță separatistă pro-rusă din Donețk, până la moartea sa în martie 2022 în luptele cu armata ucraineană. Tot pe 9 mai, tatăl lui Joga s-a întâlnit cu președintele Rusiei.

Site-ul Meduza a aflat că aceste evenimente și întâlnirea lui Vladimir Putin cu Artem Joga fac parte dintr-o strategie dezvoltată de Kremlin pentru a „prepara opinia publică” de anexarea de către Rusia a „republicilor” separatiste din Donețk și Lugansk.

Scriind pe rețelele de socializare pe 9 mai, liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe Zaharcenko „un om de stat remarcabil și o figură militară a DNR”. Anunțând denumirea unei străzi din Groznîi în memoria luptătorului, Kadîrov a spus: „Memoria eroilor nu trebuie să pălească niciodată! Va trăi în inimile generațiilor viitoare!”

Zaharcenko, a cărui asasinare autoritățile ruse o pun pe seama unei echipe speciale a Ucrainei (deși Kievul spune că propriile forțe speciale ale Rusiei l-au ucis), va mai avea străzi cu numele său și în Kursk, Penza și regiunile Oryol și Bryansk, potrivit guvernatorilor de acolo.

Între timp, în Rostov-pe-Don, Vladivostok, Maykop și în alte câteva orașe rusești, străzile sunt redenumite în onoarea comandantului separatist al DNR Vladimir Joga. „A murit eroic, eliberând Republicile Populare Donețk și Lugansk de nazism”, a declarat guvernatorul Primorsky Krai, Oleg Kojemîako, într-un discurs de Ziua Victoriei.

Trei surse apropiate administrației Putin au declarat pentru Meduza că Departamentul de Proiecte Publice al Kremlinului, condus de Serghei Novikov, este responsabil de aceste inițiative. „Conceptul în sine îi aparține adjunctului lui Novikov, Alexei Jarici, și oamenilor săi”, a explicat o sursă.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns întrebărilor Meduza despre această campanie.

„În mare parte, [autoritățile locale] i-au ales pe Zaharcenko și Joga pentru a evita să atragă atenția asupra pierderilor armatei ruse [în Ucraina]”, a precizat o sursă apropiată administrației prezidențiale ruse.

Sursele Meduza spun că unul dintre obiectivele principale ale redenumiri străzilor după „eroii din Donbas” este cultivarea unui simbolism care unește războiul din Ucraina și războiul împotriva Germaniei naziste: „[Războiul din Ucraina] trebuie să aibă și el eroi care au luptat împotriva nazismului. Și redenumirea străzilor este ceva familiar generațiilor mai în vârstă și de vârstă mijlocie încă din timpul sovietic”.

O altă sursă a spus că campania de redenumire are un scop mai concret: „Ei stimulează opinia publică pentru intrarea DNR și LNR în Federația Rusă. Vor aloca bani federali pentru reconstrucție în republici, dar oamenii o duc deja greu din cauza inflației [din Rusia]. Deci, ei vor vedea acest lucru ca pe o cheltuială nu pentru străini, ci pentru proprii compatrioți. Creezi o identitate comună prin redenumirea străzilor, depășind diviziunea dintre «noi» și «ei».”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite