Surse guvernamentale: Se majorează salariul minim, cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut

1 octombrie 2022, 16:50
  • Salariul minim brut în România este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că salariul net pe care îl primește un angajat este de 1.524 de lei.
  • Dacă salariul minim va ajunge la 3.000 de lei, așa cum se discută, atunci salariul net ar fi 1.774 de lei.
  • Pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii în luna iulie. Legea spune că, în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021, ceea ce ar însemna o creștere de 5,1%.

Decizia în privința creșterii salariului minim brut vine ca urmare a faptului că Parlamentul European a hotărât ca toate țările membre să le asigure un trai decent cetățenilor care au venitul minim, a precizat Mădălina Chițu, jurnalist TVR, pentru principalul Telejurnal al zilei.

Majorarea pensiilor vine ca urmare a jaloanelor din PNRR. Chiar și așa, majorările nu vor ține pasul cu inflația, care depășește deja 15%.

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor.

Bugetul ar putea fi astfel supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.

Ministerul Finanţelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament„, a declarat Nicolae Ciucă în debutul şedinţei de guvern de acum o săptămână.

El a menţionat că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei.

Ciucă menționase că se lucrează la identificarea resurselor pentru mărirea salariilor și a pensiilor de anul viitor.

„Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia, concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor – totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a declarat prim-ministrul.

Președintele Klaus Iohannis a declarat anterior, la New York, că le-a transmis liderilor coaliției să găsească soluții pentru majorarea pensiilor și salariilor, „o compensare rezonabilă” în raport cu creșterile de preturi și inflația.

„Pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliţiei. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem şi o creştere economică, avem totuşi o inflaţie destul de mare, este corect, este rezonabil şi este aşteptat să crească şi salariile şi pensiile. În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuţia pe creşterea salariilor şi pensiilor. Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize şi Guvernul trebuie şi va identifica soluţii”, a declarat Klaus Iohannis săptămâna trecută.

„Acum, cu cât va creşte salariul minim, cu cât va creşte punctul de pensie şi aşa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac nişte calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creşteri, şi vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creştere economică substanţială şi, sigur, asta ne dă speranţa că vom avea pe salarii şi pensii o creştere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creşterea preţurilor şi inflaţia pe care o avem”, a subliniat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă