Scandal în coaliție pe tema plafonării prețului lemnului de foc. PSD: Măsurile sunt inaplicabile

6 octombrie 2022, 11:10

Conducerea PSD susține că deciziile din ședința de Guvern privind plafonarea prețului la lemnul de foc constituie o surpriză pentru ei. Social-democrații susțin că măsurile pentru ajutorarea populației pe timp de iarnă sunt inaplicabile.

CITEȘTE ȘI: Guvernul plafonează prețului la lemnele de foc la 400 lei pe metru cub, la solicitarea premierului Ciucă

PSD vrea ca, în următoarea ședință a coaliției, care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, să propună eliminarea plafonului de 400 de lei pentru actorii privați de pe piața lemnului. Efectul va fi, susține PSD, apariția unei penurii pe piața lemnului deoarece furnizorii vor ține lemnul în depozite și vor încerca să-l vândă la negru cu prețuri mult mai mari decât plafonul impus.

În plus, Partidul Social Democrat susține că alta a fost înțelegerea în coaliție înaintea adoptării acestui act normativ. Ei susțin varianta extinderii actualului sistem de ajutor pentru categoriile vulnerabile astfel încât ajutorul acordat în prezent și care variază între 30 și 300 de lei în funcție de venit să fie acordat unei pături mai largi de populație. Trebuie găsit un nou plafon maximal pentru a se acorda acest ajutor, susțin reprezentanții PSD.

Romsilva a vândut către zona privată mai mult de jumătate din capacitatea ei de producție, potrivit unor surse. Faptul consolidează scenariul conform căruia, în acestă iarnă, ne-am putea confrunta cu o situație speculativă în zona lemnului de foc provocată atât de producători cât și de distribuitori.

În cazul în care nu se va ajunge la consens în coaliție, social-democrații spun că mai au o singură soluție în cazul apariției unei penurii: importul de lemn pentru a descuraja această politică speculativă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Statul trebuia să intevină în fața unui fenomen de speculă gestionând prețul la lemne. Statul poate să creeze un contingent de export lemne de foc pentru a rămâne cât mai mult în România, dar poate să și importe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite