Sute de arestări la noile proteste din Rusia. ”E de datoria noastră să ne exprimăm opiniile. Oamenii nu știu cât de mulți suntem. Și chiar suntem mulți”
25 Septembrie 2022, 10:45 (actualizat 25 Septembrie 2022, 11:23)
(actualizat 25 Septembrie 2022, 11:23) | Știrile TVR

Rușii au încercat din nou să iasă în stradă, pentru a denunța decizia președintelui Putin de a-i trimite pe frontul din Ucraina. Forțele de ordine au înăbușit brutal orice intenție de organizare a protestelor și, în decurs de câteva ore, au făcut peste 700 de arestări. Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, a fost martor al evenimentelor.

La Sankt Petersburg și la Moscova, locurile fixate că punct de întâlnire pentru protestatari au fost înțesate de forțe de poliție, de trupe speciale. Cine era suspect era automat săltat de poliție, s-au nimerit chiar și jurnaliști în dubele poliției.

Poliția a desfășurat efective impresionante atât în locul de adunare al protestatarilor, dar și pe traseul pe care ar fi trebuit să îl urmeze. Mobilizarea s-a făcut pe canalele de Telegram fără să fie implicat vreun lider al protestelor. Puteai să fii reținut fără niciun motiv, nu conta că locuiești în zonă.

Locuiesc aici, în cartierul Pokrovka. Fiul meu e student în anul al doilea la Universitatea de Stat. După-amiază, când a terminat cursurile, a fost arestat aici, a spus o femeie.

Cred că e de datoria noastră să ne exprimăm opiniile. Oamenii nu știu cât de mulți suntem. Și chiar suntem mulți, a spus un tânăr din Moscova.

Țintele predilecte ale poliției au fost tinerele îmbrăcate în haine de culoare închisă. Poliția avea informația că femeile se vor îmbrăca ca de doliu, în semn de protest că bărbații sunt chemați pe front, într-un război la care nu vor să participe.

Și jurnaliștii au fost îndepărtați din locul unde protestarii erau urcați în dubele poliției tocmai pentru a-i împiedica să documenteze video metodele brutale la care recurgeau forțele de ordine.

Mulți dintre tineri care au fost reținuți la protestele din orașele din Rusia au fost consemnați chiar la secția de poliție și obligați ulteriror să se prezinte la comisariatele militare pentru mobilizare.