Sute de mii de cehi cer demisia premierului, la 30 de ani de la Revoluția de Catifea care i-a scăpat de comunism

17 noiembrie 2019, 14:43

Încă de la primele ore, oameni de rând și oficiali au adus flori și lumânări pe bulevardul Narodni din Praga, locul devenit simbol al revoluției de catifea.

Andrej Babis, premierul Cehiei: „De 30 de ani avem libertate şi democraţie, iar oamenii îşi exprimă liber opiniile şi asta e bine.”

Aluzie la cei aproape 300 de mii de cehi care adunați în Parcul Letna, locul cele mai mari demonstrații din 1989 și care cer demisia premierului.

Între 200 și 300 de mii de cehi au răspuns al apelul unei mișcări activiste denumite Milioane de Momente pentru Democrație care de un an și jumătate organizează demonstrații împotriva premierului Andrei Babis. Acum, i-au dat un nou ultimatum.

Mikulas Minar, lider Milioane de Momente pentru Democraţie: „Te somăm Andrei Babis! Acceptă consecinţele uriaşului coflict de interese în care te afli şi, fie demiţi ministrul justiţiei şi renunţi  la Agrofert până la finele anului, fie demisionezi!”

Premierul Babis a fost acuzat de conflict de interese și deturnare de fonduri europene în folos propriu, acuzații pe care le respinge. Recent, procurorii au retras toate acuzațiile, lucru care l-a pus pe ministrul Justiției în colimatorul protestatarilor.

Apelurile la demisie au fost și împotriva președintelui Milos Zeman, care a catalogat aceste proteste ca fiind nedemocratice. Într-o emisiune, șeful statului a spus că a fost votat de milioane de cehi, așa că cei adunați în piață sunt nesemnificativi. De altfel, și partidul premierului Babis continuă să conducă detașat în sondaje.

La 17 noiembrie 1989, poliția intervenea în forță împotriva miilor de studenți care manifestau împotriva regimului comunist. A fost scânteia care a declanșat demonstrațiile impresionante. Dramaturgul Vaclav Havel, vârful de lance al disidenței cehoslovace, alături de alți intelectuali, a creat Forul Civic.

În interiorul Partidului Comunist începuse lupta pentru putere între conservatori și reformiști. Fără sprijinul sovieticilor, comuniștii au abandonat puterea. Înainte de sfârșitul lui 1989, Vaclav Havel ajungea la șefia statului. După o puternică mișcare secesionistă, în 1993 a urmat separarea Republicii Cehe de Slovacia, iar Vaclav Havel a devenit primul președinte al Cehiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite