Sute de tiruri așteaptă în Vama Siret, cel mai solicitat punct de frontieră pentru transportul de mărfuri
09 Iunie 2022, 16:51 (actualizat 09 Iunie 2022, 19:36)
(actualizat 09 Iunie 2022, 19:36) | Știrile TVR

Zile pierdute la graniță. Sute de tiruri așteaptă în Vama Siret, atât pe partea românească, cât și partea ucraineană. Și asta pentru că Siretul a devenit astfel punctul de frontieră cel mai solicitat pentru transportul de mărfuri, după ce porturile ucrainene au fost închise, din cauza războiului. Cele mai multe tiruri sunt încărcate cu cereale, care trebuie să ajungă în portul Constanța.

 

În Vama Siret, sunetul motoarelor încinse ale camioanelor nu se oprește nici ziua, nici noaptea. Sunt aproape 300 de tiruri și camioane pe sensul de ieșire care așteaptă ore în șir ca să ajungă în punctul de control. Acolo începe altă așteptare, pentru că trebuie să treacă de un set de verificări ca să primească avizul mai multor instituții.

Agent principal Alina Petraru, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră, Suceava: Vorbim despre un flux. Pe intrare și ieșire. Timpii de așteptare sunt de 120 de minute pe sensul de intrare, iar pe sensul de ieșire - 780 de minute. Controlul documentelor durează foarte puțin, 5 minute, dar în Punctul Siret vorbim de un control multiplu - control vamal, fitosanitar, sanitar-veterinar, al rovinietei, al autorizației de transport.

Șoferii fac un popas îndelungat după ce au traversat țări ca să ajungă în Ucraina. Au prioritate cei cu ajutoare umanitare, alimente perisabile și cei care transportă combustibil.

Timpii de așteptare pe partea românească sunt de câteva ore, până la o jumate de zi, dar pe partea ucraineană așteaptă 4-5 zile.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Există, din păcate, un deficit de personal. Mâine dimineață, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință la care va participa și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră cu date concrete cu privire la, pe de o parte, reducerea timpilor de așteptare la frontiera cu Ucraina și cu Moldova. Și pe de altă parte, cu o proiecție clară în timp, în ceea ce privește deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Autoritățile române au suplimentat  numărul de inspectori sanitari veterinari din vămi și au anunțat că în curând vor deschide și alte puncte de frontieră cu Ucraina, pentru a prelua tranzitul de mărfuri.