Szabo Odon: Trebuie să refacem formula de guvernare. Dacă nu, trebuie încheiat un acord politic

Szabo Odon UDMR
Szabo Odon UDMR
5 octombrie 2021, 14:40

Potrivit acestuia, demararea unei moţiuni de cenzură este un demers democratic, dar în ţările democratice este obligatorie o propunere pentru noua structură guvernamentală

„Care este această alternativă la noi? Majoritatea PSD – USR PLUS – AUR ne va propune şi un guvern? Este o responsabilitate, nu doar să dărâmi ceva, ci şi să pui ceva în loc. Sunt colegii noştri dispuşi să pună în loc un guvern comun? Din perspectiva UDMR, deşi este din ce în ce mai greu, trebuie să încercăm să refacem formula guvernamentală cu care am pornit la drum. (…) Cu siguranţă trebuie mai multă empatie. În cazul în care orgoliile, interesele individuale ne vor opri în acest demers, trebuie cel puţin ca pentru următoarele şase luni să încheiem un acord politic pentru a susţine cât mai larg posibil un guvern cu puteri depline. (…) Trebuie să ne comportăm cu toţii responsabil. (…) Indiferent de rezultat, însă, după această moţiune trebuie soluţii pentru majoritate, pentru stabilitate, pentru care UDMR este dispus să ofere întregul sprijin”, a declarat deputatul UDMR.

El a amintit că, în urma alegerilor parlamentare de anul trecut, rezultatele au arătat că electoratul a decis să nu ofere o majoritate parlamentară pentru un singur partid politic, după care formaţiunile politice de dreapta au decis constituirea coaliţiei de guvernare care, în intenţiile UDMR, trebuia să funcţioneze în acest format timp de patru ani.

„Funcţionarea coaliţiilor necesită mult efort. (…) UDMR, în aceste luni, prin reprezentanţii săi, a susţinut această majoritate şi menţinerea acestei majorităţi. Am încercat să fim un factor de stabilitate şi dialog pentru partenerii noştri. (…) Acest demers nu a fost susţinut de competiţiile interne din interiorul partidelor, de calculele pentru anul electoral 2024. Noi susţinem că e foarte devreme la a te uita la competiţiile de peste patru ani. Acum trebuie să guvernăm. Avem de lucru. (…) Suntem într-o criză sanitară, valul 4 este acutizat de o lipsă de vaccinare a populaţiei, sistemul sanitar este suprasolicitat, sunt din ce în ce mai mulţi copii la ATI, iar responsabilitatea unora, inclusiv partide parlamentare, va face să avem mult mai mulţi oameni care vor pierde lupta cu SARS-CoV-2. (…) Suntem într-o criză energetică. (…) Suntem într-o criză în instituţii, în decidenţi”, a arătat deputatul UDMR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite