Tăcerea „forţată” a Consiliului de Securitate este „periculoasă”, acuză SUA după lansările de rachete ale Coreii de Nord

Linda Thomas-Greenfield ambasadoarea SUA la ONU
Linda Thomas-Greenfield ambasadoarea SUA la ONU
21 februarie 2023, 07:37

„În faţa lansărilor fără precedent anul trecut, doi membri permanenţi ne-au forţat la tăcere, în pofida încălcărilor repetate ale Coreei de Nord”, a declarat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, referindu-se la vetourile Chinei şi Rusiei în luna mai împotriva unei rezoluţii impunând noi sancţiuni împotriva Phenianului.

„În legătură cu acest subiect vital, tăcerea duce la inutilitate”, a adăugat ea în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului după un nou tir de rachete în ultimele zile de către Coreea de Nord.

„Lipsa de acţiune a Consiliului este mai mult decât ruşinoasă, este periculoasă”, dar acest „eşec” de a acţiona care „încurajează” Coreea de Nord la aceste tiruri „fără teamă de consecinţe”, „nu este colectiv, este specific”, a insistat ambasadoarea.

„Realitatea este că cei care protejează Coreea de Nord de consecinţele acestor teste (…) pun Asia şi lumea întreagă în pericol”, a subliniat ea, estimând că datorită sancţiunilor votate de Consiliu în 2017, Phenianul „s-a abţinut de la provocări majore timp de aproape cinci ani”.

„Dacă două state membre continuă să împiedice acest Consiliu să-şi exercite mandatul, ne putem aştepta ca Coreea de Nord să continue sfidător să dezvolte şi să testeze aceste arme”, a adăugat ambasadoarea, menţionând că Statele Unite vor propune în continuare adoptarea unei declaraţii a Consiliului condamnând aceste activităţi nord-coreene.

Într-o declaraţie comună, zece membri ai Consiliului, printre care Statele Unite, Franţa sau Japonia, precum şi Coreea de Sud au condamnat noile tiruri.

„Facem apel la toate statele membre ONU să ni se alăture pentru a condamna comportamentul iresponsabil al Coreei de Nord”, potrivit declaraţiei.

„Dacă păstrăm tăcerea de teama unor noi provocări, aceasta nu va face decât să-i încurajeze pe cei care încalcă regulile să scrie regulile jocului aşa cum doresc”, a declarat la rândul său ambasadorul japonez Ishikane Kimihiro.

„Trebuie să privim lucrurile în faţă. Escaladarea actuală este periculoasă. Şi întrebarea este foarte simplă: poate acest Consiliu să accepte ca Coreea de Nord să devină un stat nuclear?”, a adăugat francezul Nicolas de Riviere.

Ultimele demonstraţii de unitate ale Consiliului de Securitate datează din 2017. Sub administraţia republicanului Donald Trump, Statele Unite au obţinut adoptarea în unanimitate în Consiliul de Securitate a trei rezoluţii impunând trei serii de sancţiuni economice grele asupra Phenianului după testele de rachete şi nucleare.

Rusia şi China au arătat cu degetul spre exerciţii militare comune americano-sud-coreene. „Statele Unite şi aliaţii lor au o responsabilitate specială în această situaţie”, a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, estimând că multiplicarea reuniunilor pentru a „critica Coreea de Nord nu sunt propice pentru rezolvarea situaţiei”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite