Talibanii controlează principalul punct de trecere a frontierei Afganistan-Tadjikistan

Afganistan
Afganistan
22 iunie 2021, 16:58

Doi membri ai consiliului regional – Amruddin Wali şi Khaliddin Hakmi – au confirmat pentru agenţia franceză de presă ‘preluarea controlului asupra punctului de trecere Shir Khan’, care leagă Afganistanul de restul Asiei Centrale, la circa 50 km nord de Kunduz.

Talibanii, potrivit lui Hakmi, au capturat ‘Shir Khan şi toate celelalte posturi de frontieră, după o oră de lupte’.

‘Talibanii au început atacul noaptea trecută, iar dimineaţă erau peste tot, cu sutele’, a precizat un ofiţer al armatei afgane, sub rezerva anonimatului.

Forţele regulate au fost constrânse să se retragă ‘până în Tadjikistanul’ vecin, a adăugat el.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva pe teren de la începutul retragerii trupelor americane în luna mai, operaţiune ce ar urma să se încheie la 11 septembrie.

Pentagonul a lăsat să se înţeleagă luni că retragerea, care avansează foarte rapid, ar putea fi încetinită în mod deliberat pentru a face faţă atacurilor repetate, respectându-se totodată termenul limită la 11 septembrie.

Pe fondul retragerii trupelor străine din Afganistan, Rusia a anunţat la sfârşitul lunii mai că îşi consolidează sistemul antiaerian de la o bază din Tadjikistan, conform semioficiosului Izvestia, care cita la 25 mai un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit ziarului, baza va fi echipată cu cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană portabile ‘Verba’. Acest tip de arme este deosebit de eficient împotriva rachetelor de croazieră şi a dronelor de toate modelele şi dimensiunile, conform publicaţiei citate.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă