Tancuri pe străzile din Washington, de Ziua Națională a Statelor Unite. Donald Trump, criticat pentru parada militară care amintește de regimurile autoritare

4 iulie 2019, 20:07

Prezența tancurilor în centrul Capitalei este o imagine pe care nu au mai văzut-o multe generații de americani. Cu siguranță, nu de Ziua Independenței, de obicei, un eveniment dominat de distracție și lipsit de politică. Uriașa parada militară promisă de Trump își are, însă, adepți:

Cred că este o idee bună pentru patriotism. Sunt mândru şi recunoscător celor care au servit ţara.”

Mă bucur că face asta. Îmi place de el ca preşedinte şi face multe lucruri despre care cred că trebuiau făcute demult.”

De cealaltă parte, Consiliul Local din Washington DC este vehement împotrivă și se teme de impactul asupra infrastructurii locale. Mai multe ONG-uri au organizat proteste.

Ann Wright, protestatar, Code Pink: „Ca veteran şi fost diplomat american, ce se întâmplă seamănă cu ce se vede în Piaţa Roşie, unde ies tancurile şi trec avioane. Dar asta nu se potriveşte Americii.”

Parada va fi urmată de un eveniment grandios cu muzică, focuri de artificii și un discurs al președintelui Trump. Acest din urma aspect i-a înfuriat pe democrați.

Eleanor Holmes Norton, District of Columbia: „Ce o să vedem va fi un eveniment extravagant, partizan şi politizat cu şi despre Donald Trump. Totul, plătit de contribuabili. Este prima oară când un preşedinte deturnează 4 Iulie în scopuri personale.

Cel puțin 2,5 milioane de dolari costă parada militară cerută de președintele Trump, iar în timpul evenimentelor traficul aerian deasupra Capitalei va fi suspendat aproximativ 2 ore, lucru care va afecta zeci de zboruri interne și internaționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite