Tăriceanu: Voi propune ca România să transmită un punct de vedere Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare
25 Ianuarie 2017, 15:42 (actualizat 25 Ianuarie 2017, 20:13)
(actualizat 25 Ianuarie 2017, 20:13) | Știrile TVR

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că România ar trebui să înainteze Comisiei Europene un punct de vedere prin care să afirme că nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare întrucât acesta reprezintă, la 10 ani de la aderarea la UE, un "tratament discriminatoriu".

"O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei (Deputaţilor - n.r.) pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

"Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituţiilor puterii judecătoreşti se va hotărî pentru toate ţările europene, atunci foarte bine, nu o să facem notă discordantă. Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ce priveşte România - nu discut de Bulgaria, că nu e treaba mea - atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere", a adăugat Tăriceanu la Senat.

"Mecanismul (de Cooperare şi Verificare - n.r.) se poate perpetua sine die şi eu nu sunt de acord cu astfel de atitudini. Au trecut 10 ani de la aderarea României la UE. România a făcut progrese substanţiale şi remarcabile în combaterea corupţiei. Cred că nu există ţară în care demersul de combatere a corupţiei să fi fost atât de susţinut şi este în continuare susţinut, dar cred că această atitudine a Comisiei este complet nejustificată şi ea se cere a fi remediată şi România tratată ca o ţară cu drepturi depline în UE, la 10 ani de la aderare", a mai spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a arătat, totodată, faptul că "MCV excede cadrul reglementărilor europene", precizând că, din punct de vedere al standardelor democratice și al funcționării Justiției, România "nu este mai prejos" decât alte țări din UE și că "sunt multe țări unde nivelul este mult mai coborât, dar acolo nu există MCV".