Ţările membre UE au convenit să îşi deschidă frontierele pentru cetățenii extracomunitari vaccinați anti Covid cu seruri aprobate de OMS

Vaccin anti-COVID
Vaccin anti-COVID
22 februarie 2022, 16:24

Pe lângă vaccinurile aprobate în UE (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi Novavax), OMS a aprobat şi vaccinurile produse de companiile chineze Sinopharm şi Sinovac şi cele indiene Serum Institute (producător de vaccin AstraZeneca) şi Bharat Biotech.

Până acum, Uniunea Europeană permitea accesul cetăţenilor extracomunitari doar pentru motive foarte importante şi dacă aceştia erau vaccinaţi cu unul din vaccinurile autorizate în UE.

Recomandarea adoptată marţi de guvernele europene, aplicabilă de la 1 martie, este ca statele membre „să renunţe la restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale în UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau de OMS”.

Sunt considerate vaccinate persoanele care au primit ultima doză pentru vaccinarea iniţială cu cel puţin 14 zile înainte şi cel mult 270 de zile înainte de sosire sau o doză de rapel.

Restricţiile vor fi eliminate şi pentru cei care s-au vindecat de COVID-19 cu maximum 180 de zile înainte de intrarea în UE.

Celor vaccinaţi anti Covid cu vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății li se va putea solicita şi un test PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore înainte de plecare şi li se vor putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi carantina sau izolarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite