UPDATE Ordinul privind măsurile pentru desfășurarea activităților în domeniul culturii a fost publicat în Monitorul Oficial

1 septembrie 2020, 17:50

În ordinul emis de miniştrii Sănătăţii şi Culturii sunt prevăzute măsuri şi reguli pentru activitatea muzeelor şi galeriilor de artă, a bibliotecilor şi a librăriilor.

Documentul se mai referă la măsuri şi reguli în domeniul producţiei de film şi audiovizual, pentru evenimentele/ acţiunile culturale organizate în aer liber pe perioada stării de alertă, pentru evenimente de tip drive-in, expoziţii temporare de artă şi design.

În ordin se regăsesc măsuri pentru reluarea activităţii producţiilor de spectacol şi concert, dar și pentru activităţile şcolilor de artă şi meserii.

Teoretic, de marți ar fi trebuit să avem primele reprezentaţii de teatru, operă sau primele proiecţii de filme în cinematografe. Însă managerii instituţiilor culturale au aşteptat toată ziua publicarea normelor de aplicare pentru a putea pregăti spectacolele, mai ales că regulile pe care trebuie să le respecte sunt dure.

La Teatrul Național din București, primele spectacole sunt așteptate abia după 15 septembrie. Se va juca în sălile cele mai mari ale teatrului, însă cu mai puțini spectatori, pentru că distanța dintre scaunele ocupate va trebui să fie de cel puțin un metru și jumătate.

La fel se va întâmpla și la Cluj-Napoca.

Clădirea teatrului și a operei din Cluj are 900 de locuri. Însă în condițiile impuse de pandemie, numai 300 de oameni vor avea acces la spectacole.

Şi spectacolele de teatru vor fi adaptate noilor condiţii. Regizorii vor modifica piesele, astfel încât să nu pună actorii în pericol, mai ales că aceştia nu vor purta mască în timpul reprezentaţiilor.

La intrarea în teatru, spectatorilor li se va măsura temperatura şi se vor respecta circuitele separate pentru intrare și ieșire. Familiile nu vor putea sta pe scaune alăturate.

Chiar şi în aceste condiţii, iubitorii de teatru abia așteaptă stagiunea de toamnă.

Până când vor fi pregătite să-şi primească publicul în interior, teatrele, opera și filarmonicile din toată țara continuă să susțină spectacole și festivaluri în aer liber.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite