Teatrul de acasă: teatru online, interactiv
25 Iulie 2020, 20:47

Un nou gen de teatru a înflorit acum, când pandemia a adus atâtea restricţii şi a închis sălile de spectacol: teatru online, interactiv. Un exemplu e miniseria „Instrucţional pentru singurătate”. Spectatorii îşi cumpără bilete, deschid computerele sau telefoanele la ora 19, cu camerele video pornite, şi începe spectacolul.

Actorii Marius Manole, Katia Pascariu și Matei Cioariu joacă de acasă, se filmează singuri cu telefonul sau cu camera laptopului, scenografia e minimală.

Pe zoom, publicul e și el conectat și intră, eventual, în dialog cu actorul. Toată lumea vede pe toată lumea, legătură e mult mai intensă. Ca spectator, nu te mai poți pierde în întunericul protector al sălii.

Poveștile interpretate în „Instrucțional pentru singurătate” sunt concepute ca niște cursuri cu instructori care au specializări fanteziste: un îmblânzitor al ființei bestie din fiecare, o antrenoare de somn sau un instructor în arta găsirii soluțiilor corecte.

Seria teatrală online interactivă „nstrucțional pentru singurătate” e produsă de Teatrul luni de la greenHours și e creată de compania Popup Theatrics, născută din colaborarea dintre 2 regizoare Ana Mărgineanu, Tamilla Woodard, aflate în America, și dramaturgul Peca Ștefan, aflat în Germania.

Colaborează de la distanță, fac spectacole pe internet, specializarea lor e teatrul imersiv.