Tenis: Roger Federer, retras recent din circuitul ATP, va fi prezent la Laver Cup 2023. Andy Murray îl vede pe elvețian căpitan al echipei Europei

Roger Federer și Rafael Nadal Laver Cup 2022
Roger Federer și Rafael Nadal Laver Cup 2022
26 septembrie 2022, 13:59

„Voi fi acolo, dar într-un rol diferit”, a declarat Federer, câştigătorul a 103 titluri ATP pe parcursul carierei sale de 24 de ani, 20 dintre ele de Mare Şlem.

Tenismanul scoţian Andy Murray a opinat că Roger Federer este cel mai potrivit pentru rolul de căpitan al echipei Europei în Laver Cup.

”Sunt sigur că Roger va rămâne implicat în eveniment şi poate într-o zi va fi căpitanul echipei. E grozav pe margine. Se uită mult la tenis, iubeşte jocul. Cred că pentru foştii jucători care ajung antrenori este important să fii la curent şi să cunoşti multe despre jucători. Ştii să studiezi meciuri şi alte chestii pentru a înţelege jucătorii. Nu ştiu dacă va face asta, dar sper să rămână în tenis. Da, ar fi grozav pentru tenis, dacă poate sta puţin prin preajmă”, a declarat Murray, citat de DPA.

Federer a ratat un ultim trofeu, după ce echipa Restului Lumii s-a impus cu 13-8, iar actualul căpitan al echipei europene, legendarul Bjorn Borg, a confirmat că ediţia de la Vancouver din 2023 va fi ultima în acest rol, lăsând deschisă alegerea unui nou căpitan.

Condusă de John McEnroe, echipa Restului Lumii a fost compusă din Felix Auger-Aliassime (Canada), Taylor Fritz (SUA), Diego Schwartzman (Argentina), Alex de Minaur (Australia), John Isner (SUA), Jack Sock (SUA), Frances Tiafoe (SUA).

Echipa Europei, condusă de Bjorn Borg, care câştigase cele patru ediţii de până acum ale Laver Cup, a fost formată din elveţianul Roger Federer (înlocuit ulterior cu italianul Matteo Berrettini), spaniolul Rafael Nadal (înlocuit cu britanicul Cameron Norrie), sârbul Novak Djokovic, britanicul Andy Murray, grecul Stefanos Tsitsipas şi norvegianul Casper Ruud.

Roger Federer este unul dintre promotorii Laver Cap, împreună cu agenţia sa de reprezentare TEAM8 şi a fost prezent la fiecare ediţie. În 2017, 2018, 2019 şi 2022 ca jucător, iar în 2021 în tribune, din cauza problemelor la genunchi care nu i-au permis să joace.

Ediţia următoare a Laver Cup se va disputa la Vancouver (Canada) în perioada 22-24 septembrie 2023.

Legenda tenisului elveţian şi mondial, Roger Federer, şi-a încheiat activitatea competiţională chiar la Laver Cup, sâmbătă seara, cu o înfrângere, la dublu, alături de marele său prieten și rival, spaniolul Rafael Nadal, în faţa perechii americane Jack Sock/Frances Tiafoe, 6-4, 6-7 (2/7), 9-11.

Au fost momente deosebit de emoționante la Londra, iar imaginile cu Roger Federe și Rafael Nadal plângând și ținându-se de mână au făcut înconjurul lumii.

La câteva minute după încheierea meciului care a pus capăt carierei sale de 25 de ani, Roger Federer (41 ani) a asigurat că „nu este trist, ci fericit”, în ciuda emoţiei cu care a vorbit în special despre familia sa.

„A fost o zi minunată pentru mine, le-am spus băieţilor asta, sunt fericit, nu sunt trist, este minunat să fiu aici, la Londra. Toţi ajungem în acest punct, al retragerii, la un moment dat”, a spus Federer, intervievat de fostul jucător Jim Courrier.

„Nu am fost foarte stresat”, a adăugat elveţianul, chiar dacă, după un an şi jumătate de absenţă de pe teren şi cu un genunchi drept care l-a forţat practic la această retragere, la 41 de ani, s-a temut „de o problemă la gambe sau de un blocaj la spate în timpul meciului de dublu.

Reflectând la cariera sa excepţională, elvețianul a asigurat că oricând „ar lua-o din nou de la capăt”.

„Nu mi-aş fi dorit să se încheie aşa, mi-a plăcut mereu să joc tenis şi să ies apoi cu prietenii mei. Nu am crezut că se va termina aici, sunt mulţumit însă de tot ce am realizat, a fost un parcurs perfect”, a adăugat el.

Marelui campion i-a fost cel mai greu să vorbească despre familia sa.

„Îi mulţumesc în primul rând soţiei mele, Mirka, pe care am cunoscut-o în urmă cu 22 de ani şi care m-a susţinut atât de mult. Ar fi putut să mă oprească cu mult, mult timp în urmă. Dar ea nu a făcut-o, m-a lăsat să merg mai departe şi mi-a permis să merg mai departe, a fost uimitor, mulţumesc”, a spus Federer.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite