Teroare în taberele controlate de ISIS în Siria. „Da, te ameninţă, îţi spun că te omoară. Noroc cu kurzii că au grijă de noi. Da, vor să ne omoare”

15 noiembrie 2021, 21:00

Forţele Democratice Siriene şin familiile luptătorilor ISIS în 2 tabere din nord-estul Siriei: Al Hol, cea mai mare, şi Al Roj, situată foarte aproape de graniţa cu Irakul. În cea mai importantă tabără trăiesc peste 50.000 de persoane, în cea mai mare parte femei şi copii. În corturile întinse pe doar câţiva kilometri pătraţi sunt oameni cât într-un oraş de mărimea Giurgiului. Cei mai mulţi sunt irakieni şi sirieni, însă găseşti aici şi mii de occidentali: de la francezi, britanici, nemţi şi suedezi până la australieni şi canadieni.

Kurzii păzesc tabăra, însă înăuntru ISIS continuă să facă legea. Femeile au o aşa numită Poliţie morală care verifică modul în care refugiaţii respectă legile dure impuse de Daesh.

Rasha, soţia unui luptător ISIS, cetăţean canadian: „Trebuie să te acoperi complet. Toată lumea trebuie să poarte veşmintele negre. Dacă nu respecţi asta, gata, s-a terminat. Eşti inamicul lor. Da, te ameninţă, îţi spun că te omoară. Noroc cu kurzii că au grijă de noi. Da, vor să ne omoare.”

Potrivit Forţelor Democratice Siriene, anul acesta în Al Hol au avut loc 103 execuţii. Cei mai mulţi au fost împuşcaţi în cap de aproape pentru că nu au respectat normele impuse de ISIS. Printre victime au fost inclusiv câţiva copii.

Dr. Abdulkerim Omar, responsabil Relaţii Externe, Autoritatea Autonomă din Nord-Estul Siriei: „Mai ales în Al Hol situaţia este foarte periculoasă pentru că practic această tabără este controlată de ISIS. În fiecare zi au probleme acolo: crime, corturi incendiate, răpiri. Copiii sunt crescuţi după ideologia ISIS. Situaţia este dificilă şi serioasă. Este ca o bombă cu ceas şi nu ştim când va exploda, dar sigur ne va afecta pe toţi, şi pe noi şi întreaga comunitate internaţională. Ştim că problema este aici, însă afectează pe toata lumea. Nu o putem rezolva singuri.”


Forţele Administraţiei Autonome din Nord Estul Siriei care păzesc tabăra Al Hol au încercat să pună capăt crimelor. De-a lungul anilor, au făcut mai multe razii şi au strâns o bază de date cu identitatea rezidenţilor.

În taberele pentru familiile celor din ISIS din nord-estul Siriei trăiesc în total peste 60.000 de oameni. Potrivit Forţelor Democratice Siriene, printre aceştia nu se află niciun cetăţean român. În trecut, în tabăra de la Al Hol a ajuns o româncă, însă ea a fost eliberată pentru că familia ei nu avea nicio legătură cu ISIS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite