Testări gratuite pentru problemele tiroidei
20 Mai 2018, 21:28 | Știrile TVR

Oboseala continuă, lipsa de energie şi de concentrare, palpitaţiile şi depresia pot fi semne că aveţi probleme cu glanda tiroidă. Şi toate organele pot fi atacate. Netratate, disfuncţiile tiroidei pot duce chiar şi la deces, spun specialiştii. Acum se pot face testări gratuite prin medicii de familie. Cum puţini ştiu, a fost lansată o campanie pentru diagnosticarea bolilor tiroidei.

Gabriela e operator la un call-center şi credea că e tot mai obosită din cauza stresului. Analizele uzuale erau bune. La endocrinolog a aflat că avea noduli tiroidieni. Sunt frecvente problemele glandei care influenţează tot organismul, dar mulți pacienți nu știu și ajung la complicaţii. 8 din 10 pacienţi sunt femei.

Analizele TSH şi free T4 pot depista problemele tiroidei. Sunt gratuite, prin medicii de familie, care le recomandă celor cu factori de risc.

Peste 83 de de mii de cazuri noi de boli tiroidiene au fost înregistrate numai în anul 2016. Este mai mult decât dublu faţă de anul 2010. Cel mai mult a crescut incidenţa tiroiditei cronice autoimune şi a hipotiroidiei. Cauzele sunt multiple.

Toate femeile care vor o sarcină ar trebui să-şi controleze tiroida. La gravide şi copii, medicii recomandă aportul de iod pentru a preveni cretinismul.

Există şi un test cu semnele bolilor tiroidiene. Cine răspunde DA la cinci întrebări ar trebui să facă un control.