Testele COVID nu au ajuns încă în unitățile de învățământ. Discuții despre cine va face aceste teste. Arafat: Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge
Cele două săptămâni de vacanță forțată pentru elevi nu au fost suficiente pentru rezolvarea problemelor din școli. Testele COVID, de exemplu, nu au ajuns încă în unitățile de învățământ. Iar condiția vaccinării profesorilor a lăsat loc unor situații care îi dezavantajează profund pe copii.
După două săptămâni de vacanță școala revine cu aceleași probleme, poate chiar mai mari și mai greu de rezolvat.
Condiția ca școlile să revină în format fizic a fost un grad de vaccinare în rândul personalului din școli de peste 60 la sută. Sunt însă școli și în București, dar și în școală care au acest grad de vaccinare de peste 60% însă la nivelul Consiliilor de administrație s-a decis să se meargă în continuare pe varianta de învățământ în sistem online, lucru care îi nemulțumește pe părinți, mai ales că această decizie nu a fost destul de bine argumentată.
O altă situație este întâlnită în școlile din mediul rural, unde rata de infectare este una foarte mică, dar în acele unități de învățământ profesorii nu sunt vaccinați și atunci cursurile nu pot începe în foemat fizic.
O altă problema este legata de testele care ar trebui să fie disponibile în școli, vor ajunge în școli, cel mai probabil, în 19 noiembrie. În plus, sunt discuții despre cine va face aceste teste.
Raed Arafat: Deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici e clar, dacă vrem un screening cum se dorește acest lucru nu are cum să se facă de către personal medical. Trebuie să se facă de personalul școlii și fiecare profesor să testeze un număr de copii, altfel dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru nu va merge. Ce s-a promis va fi asigurat, ce s-a zis că va fi dat la școli va fi dat, după asta vom vedea. Calculul Ministerului Educației e de două teste pe copil pe săptămână.
Adriana Pistol: Părinții trebuie să înțeleagă că, dacă dorim un proces de învățământ, acesta implică uneori si astfel de teste. Că acum este cu bețișorul din nas și apoi vor fi din saliva, ceea ce am observat noi, această foarte mare reticență, după opinia mea, total nejustificată, pentru că aceste teste nu sunt invazive, invazivă este o injecție. Testarea copiilor e o măsură prin care putem preveni închiderea școlilor.