Testele de salivă pentru săptămâna viitoare nu au ajuns în școli. Chiar și dacă ar veni mâine, n-ar fi timp fizic pentru a fi ambalate individual, pentru că pachetele de componente sunt vrac

9 decembrie 2021, 12:57

Fiecare inspectorat școlar are în acest moment doar jumătate din testele care ar urma să fie folosite luni. La nivel național sunt aproape trei milioane de elevi și copii de grădiniță și în jur de 300.000 de angajați ai sistemului de educație. Pentru testarea lor de două ori pe săptămână sunt necesare șase milioane și jumătate de teste.

Elevii, profesorii și ceilalți angajați ai școlilor și grădinițelor ar fi trebuit să primească zilele acestea testele pentru săptămâna viitoare. A fost împărțit câte un test acolo unde nu s-a consumat prima tranșă, dar în multe locuri nimeni nu mai are cu ce să se testeze luni.

DIANA RĂDUCANU, director adjunct Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București: Nu avem și tocmai asta este o problemă, pentru că dacă ele vor veni tot așa vrac, ia destul de mult timp ambalarea lor. Este destul de greu de presupus că dacă ele ar ajunge astăzi după-amiază sau mâine, până luni ele ar putea să fie și distribuite copiilor.

Și reprezentanții elevilor, și cei ai părinților critică autoritățile pentru felul în care s-au implicat în campania de testare în școli.

SILVIU MORCAN, Consiliul Elevilor: Este impardonabil că, după doar o săptămână în care s-a desfăşurat campania de testare în şcoli, acum autorităţile ne anunţă că nu mai sunt suficiente teste.

IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România: Vorbim de o risipă a banului public, ca să nu mai vorbim de sporirea neîncrederii. În momentul când vezi că vin cu întârziere, când vezi că nu sunt ambalate în kituri individuale, rata de fals pozitiv este una foarte mare, această testare în masă începe să devină inutilă.

Oficialii din Educație transmit din nou că ei se ocupă doar de distribuire, nu și de aprovizionarea cu teste. Într-o adresă trimisă Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Educației solicită două lucruri: graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, și, dacă este posibil, următoarele să fie ambalate în seturi de câte două teste, așa cum sunt distribuite apoi copiilor.

Pentru acest amplu proces de testare a elevilor, a preșcolarilor și a angajaților, Ministerul Educației a decis în toamna acestui an achiziția a 70 de milioane de teste, care urmează să fie livrate în unitățile de învățământ în mai multe tranșe.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Reprezentanții Ministerului Educației spun că vina nu le aparține pentru că instituția nu se ocupă cu achiziționarea acestor teste, ci doar de distribuție. Ministerul Educației a cerut, print-o adresă oficială, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să-i prezinte cu exactitate calendarul livrărilor.

Ministerul a mai cerut ca testele pentru săptămâna viitoare să fie ambalate fie individual fie în chituri de câte două teste.

În acest moment, având în vedere că testele nu au ajuns în depozitele inspectoratelor școlare județene, testarea care ar fi trebuit să aibă loc în ziua de luni este cu semnul întrebării pentru că școlile nu au ce să distribuie copiilor nici astăzi și nici vineri.

Săptămâna trecută a fost prima în care elevii au utilizat aceste teste de salivă.

La nivel național, sunt peste 3.000.000 de elevi, așa că au fost distribuite puțin peste 6.000.000 de teste săptămâna trecută.

În urma testărilor, au fost decoperiți 86 de copiii pozitivi la aceste teste rapide. După testele PCR efectuate, în cazul a 16 elevi s-a confirmat prezența virusului Sars-Cov 2.

România a contractat 70.000.000 de teste. Primul lot este format din 12.500.000 de teste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite