The Spectator: Adevărul despre amenințările nucleare ale lui Putin
23 Septembrie 2022, 12:53 (actualizat 23 Septembrie 2022, 12:56)
(actualizat 23 Septembrie 2022, 12:56) | Știrile TVR

Putin se pregătește de mult timp pentru acest război. Prima dată am început să scriu despre doctrina lui Putin și Nikolai Patrușev [șeful consiliului de securitate rus] în 2009. Se baza pe faptul că aceștia, acești ticăloși, credeau că au venit cu o modalitate de a învinge Occidentul folosind șantajul – șantaj îndrăzneț, cinic – prin amenințarea cu folosirea armelor nucleare tactice, scrie politologul Andrei Piontkovski în The Spectator.

Redăm argumentele politologului rus.

***

Acest lucru a fost în ciuda faptului că era inferior Occidentului din toate punctele de vedere: din punct de vedere economic, din punct de vedere al civilității sau al războiului convențional.

Scenariul pe care l-au preconizat pentru război, nu numai cu Ucraina, ci cu întregul Occident, cu NATO, a fost discutat și analizat în mod repetat la diferite niveluri. Dar persoana care a fost cea mai înfocată în această direcție a fost Putin, când s-a trezit în culmea stării sale euforice, triumfătoare, la conferința de presă care a urmat întâlnirii cu Macron din 5 februarie.

El a spus: „Da, la nivel convențional suntem inferiori NATO, dar vă depășim la nivel nuclear. Avem niște arme nucleare incredibile pe care voi nu le aveți etc., și vă putem învinge.” Putin nu are „arme minune”, deși este posibil să fi crezut în propriile sale cuvinte și să fi fost mințit de escrocii care l-au forțat să cheltuiască miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi arme nucleare tactice, total inutile - toți acești Poseidoni, Sarmatovi cu care amenință lumea.

De multă vreme, lumea se află într-o stare de distrugere reciproc asigurată. Din acest motiv, niciuna dintre puterile nucleare nu a avut în vedere războiul nuclear, înțelegând că acesta ar aduce nu doar un nivel acceptabil de daune, ci și distrugere pentru toți participanții.

Putin și Patrușev au decis să folosească armele nucleare tactice ca amenințare și au pornit pe un curs de coliziune cu NATO. Când acea superioritate convențională a NATO, așa cum o înțelegeau ei, se va manifesta, ei vor amenința că vor folosi arme nucleare tactice, și au fost convinși că Occidentul se va speria, va capitula și va da înapoi.

Asta plănuia când s-a lovit de prăbușirea blitzkrieg-ului său în primele zile ale războiului din Ucraina. Probabil vă amintiți că au existat aproape zilnic zgomote de sabie nucleară și amenințări cu bombardarea convoaielor armate care se îndreptau spre Ucraina prin țări NATO precum Polonia, România și așa mai departe.

A fost întâmpinat cu o rezistență foarte puternică. Primul lider mondial care a abordat cu acuratețe această problemă a armelor nucleare și a soartei lui Putin dacă ar alege să le folosească a fost prietenul numărul unu al Ucrainei, Boris Johnson. El a condus lumea liberă în sprijinul ei pentru Ucraina.

Când Putin a început să vorbească despre posibilitatea unor lovituri nucleare asupra Ucrainei, Johnson a reamintit Rusiei că Marea Britanie este, de asemenea, o putere nucleară și nu va lăsa nepedepsită folosirea armelor nucleare de către Putin. A făcut asta fără să aștepte ca SUA sau NATO în ansamblu să reacționeze.

Mai târziu, ministrul american al Apărării Lloyd Austin și șeful de stat major Mark Milley l-au avertizat în mod similar pe Gherasimov la nivel militar că, în primul rând, calculul lui Putin și Patrușev că Occidentul se va speria și va capitula este incorect. În cazul în care Rusia desfășoară arme nucleare, Occidentul va răspunde cu aceeași monedă – un răspuns care ar fi distructiv pentru Rusia și l-ar afecta pe însuși Putin. Cu alte cuvinte, traducând-o în limba pe care Putin o înțelege, argoul de Sankt Petersburg, dacă Putin ar folosi arme nucleare, ar fi asasinat.

Și, știți, el chiar înțelege acest limbaj. În ultimele două-trei săptămâni, au existat nenumărate anunţuri oficiale din partea conducerii ruse, a lui Putin şi Şoigu. În scrisoarea sa adresată conferinței ONU privind dezarmarea nucleară, Putin a subliniat că lucrează pe baza presupunerii că războiul nuclear este imposibil, că nimeni nu poate câștiga.

Adică, el a repetat toate adevărurile la care au subscris toate guvernele responsabile timp de decenii după criza din Cuba. Recent, Șoigu a anunțat că „armele noastre nucleare există doar pentru a descuraja posibilele atacuri din partea altor puteri nucleare”.

Cu alte cuvinte, amenințarea vieții lui Putin funcționează. Nu este un martir gata să moară pentru ideea lui minunată. Când a spus: „Toți o vor încasa și noi vom merge în paradis”, nu înseamnă că are vreo intenție să meargă în paradis. El crede aceste amenințări.