Tichet de vacanță. Creta, tărâmul zeilor

19 aprilie 2018, 11:34

Creta este o destinație scăldată de soare peste 300 de zile pe an. Linia de coastă se întinde pe 1000 de km si este păzită de lanțuri montane care ating în cel mai înalt punct 2460 metri.

Cel mai mare oraș și cel mai important port al insulei, Heraklion, este o combinație a stilurilor arhitecturale bizantin, venețian și otoman, cu vile neoclasice pastelate și piațete elegante pline de taverne.

Fortăreața Koules domină portul și împrejurimile orașului. Zidurile groase de apărare se întind de-a lungul Mediteranei pe 3 km. Muzeul de Arheologie prezintă o colectie vastă de artefacte ce datează din Neolitic până în Epoca Romană. Cel mai important edificiu religios al orașului este Bazilica Sfântului Marcu, unde au loc numeroase evenimente culturale.

La 5 km de Heraklion, se află Knossos, cel mai mare palat ridicat în vremea civilizației minoice. Cetatea avea peste 1500 de camere și saloane decorate cu mozaicuri care mai pot fi observate și astăzi.

Al doilea ca mărime este Palatul Phaistos, de pe platoul Massara, urmat de Malia și cel mai recent descoperit, Palatul Zakros.

Hersonissos este un paradis al plajelor aurii, cu o linie de coastă plina de hoteluri moderne. In zona se gasesc multe sate de pescari răsfirate până aproape de Platoul Lassithi, zonă renumită pentru miile de mori de vânt albe.

Satul pescăresc Agios Nikolaos este celebru pentru casele alb-albastre, portul plin de bărci, atmosfera tihnită și plajele generoase. Din port se pleaca spre Insula Spinalonga.

În partea de vest a Cretei, se întinde Chania, în stil venețian, cu ruine bine păstrate, edificii de patrimoniu, muzee și taverne. Orașul Vechi, marcat prin portul cu farul venețian, este împărțit în străzi șerpuitoare păzite de ziduri de apărare, pe lângă care se găsesc bisericile bizantine Agios Nikolaos și Agios Rokkos, fortăreața Firka, Muzeul Naval și cel de Arheologie, vechile piețe și numeroase localuri sau magazine.

Laguna Balos cu apa de turcoaz si brazdata de o limbă de nisip alb, este considerată un paradis al plajelor. Într-o croazieră, de aici se poate descoperi și celebra Plajă Elafonissi, cu nisipul său roz.

Cea mai sălbatică plajă a insulei Creta este Vai Beach, un paradis umbrit de cea mai mare și bătrână pădure de palmieri din Europa.

Pasionații de drumeții aleg cel mai lung defileu montan din Europa, Cheile Samaria Gorge, care găzduiesc numeroase tipuri de plante, mamifere și păsări sălbatice.

Defileul din Munții Albi se întinde pe 16 km, de-a lungul cărora se pot vizita satele părăsite din canion, izvoarele cristaline și plantațiile de măslini sălbatici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite