TikTok a primit în Marea Britanie o amendă de 12,7 milioane de lire sterline pentru utilizarea ''ilegală'' a datelor personale ale copiilor
04 Aprilie 2023, 15:57 (actualizat 04 Aprilie 2023, 16:32)
(actualizat 04 Aprilie 2023, 16:32) | Știrile TVR

Reţeaua socială chineză TikTok a fost amendată marţi cu 12,7 milioane de lire sterline (14,5 milioane de euro) de autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecţiei datelor (ICO), pentru utilizarea "ilegală" a datelor personale ale copiilor, relatează AFP.

Oficiul Comisarului pentru Informaţii (ICO) din Marea Britanie a estimat că TikTok, obiectul unor restricţii recente în mai multe ţări, a permis unui număr de până la 1,4 milioane de copii cu vârsta sub 13 ani din Regatul Unit să deschidă un cont pe platforma sa în 2020, contrar regulilor sale oficiale, şi a utilizat datele persoane ale copiilor fără acordul părinţilor.

Investigaţia ICO a constatat că TikTok nu a reuşit să efectueze "verificări adecvate pentru a identifica şi anula conturile copiilor" care nu aveau vârsta necesară pentru utilizarea platformei sale, chiar dacă unii directori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest subiect, se precizează în comunicat.

"Există legi în Regatul Unit pentru a ne asigura că toţi copiii noştri sunt în siguranţă în lumea digitală" şi "TikTok nu a reuşit să le respecte", a declarat John Edwards, comisarul britanic pentru informaţii, citat în comunicat.

Casa Albă, Comisia Europeană, guvernele canadian, britanic şi australian le-au interzis recent funcţionarilor lor publici să folosească TikTok pe telefoanele de serviciu. Parlamentul norvegian şi armata suedeză au luat măsuri similare săptămâna trecută.

Statele Unite acuză TikTok, filială a grupului chinez ByteDance, că serveşte Beijingului ca instrument de spionaj şi manipulare a americanilor.

Sursa: Agerpres