Tim Scott, în cursa pentru Casa Albă. Politicianul speră să devină primul preşedinte republican, de culoare al SUA

Senatorul republican Tim Scott
Senatorul republican Tim Scott
20 mai 2023, 06:41

Congresmanul din Carolina de Sud şi-a depus oficial actul de candidatură la Comisia electorală federală şi i-a convocat pe partizanii săi luni la Charleston Southern University pentru un „anunţ special”.

Acest creştin evanghelic de 57 de ani, care îşi pune credinţa în centrul acţiunii sale politice, nu şi-a ascuns ambiţiile prezidenţiale în ultimele luni.

După realegerea sa în Congres în noiembrie – cu un avans de 26 de puncte faţă de rivalul său -, el l-a evocat pe bunicul său care l-a votat pe Barack Obama. „Mi-aş fi dorit să fi trăit suficient pentru a vedea un alt preşedinte de culoare şi de data aceasta a fost un republican!„, a afirmat el.

Tim Scott l-a plasat pe acest bunic, care lucra pe câmpurile de bumbac, în centrul poveştii familiei sale şi a mărturisit despre discriminările suferite ca afro-american. Cu toate acestea, el a asigurat că „America nu este rasistă„, că Statele Unite sunt „o ţară a oportunităţilor, nu a opresiunii”.

Purtător al valorilor conservatoare privind avortul sau responsabilitatea individuală, el intenţionează să se distingă de fostul preşedinte Donald Trump, mare favorit în primarele republicane, cu un mesaj optimist. „Familiile americane aşteaptă speranţă. Trebuie să avem credinţă. Credinţă în Dumnezeu, în noi înşine, în America„, a scris el pe Twitter înainte de a lansa în cursă.

Într-un partid care rămâne dominat de bărbaţii albi, şansele sale de victorie par, în această etapă, foarte limitate, cu 2% din intenţiile de vot faţă de 56% pentru Donald Trump, potrivit ultimelor sondaje.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care se aşteaptă să se lanseze în cursa prezidenţialelor la mijlocul săptămânii viitoare, este plafonat la 20%, iar fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley la 4,3%. Preluare: Agerpres

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite